Så här bra är ”magiska editorn” i Google Pixel 8

Postat:
13:37 - 2023-12-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
25

Google Pixel 8 och Pixel 8 Pro erbjuder en ”magisk editor” i Photos som med hjälp av generativ AI kan manipulera bilder på olika vis. Hur bra är editorn och vad kan den göra? Vi vill påpeka att vi inte försökt förbättra bilderna i exemplen nedan. Vi har bara experimenterat med ”magiska editorn” för att visa en del av vad som är möjligt.

Editorn nås genom en skimrande rund liten knapp nere i vänstra hörnet när användare trycker på ”redigera” i Google Photos. Därefter går det att markera valfria objekt och motiv i bilden för att ändra deras storlek, radera dem eller flytta runt objekten i bilden.

Editorn erbjuder även fler alternativ via en knapp i mitten. Vilka alternativ som knappen visar beror på bilden, men om alla är applicerbara går det att ändra himlen och ändra vattendrag, göra så att det ser ut som fotografiet är taget kring solnedgången, skapa en porträttbild med bokeh-effekt, samt ”stilisera” bilden vilket kan få vilda resultat – ibland som ett av de filter som gör om fotografier till målningar.

Varje gång en ändring görs får användare välja mellan 3–4 olika versioner. Det går att långtrycka på bilden för att jämföra ändringen med originalet. Om ingen av versionerna är till behag går det att generera en ny samling. Magiska editorn har vissa begränsningar. Till att börja med måste telefonen ha internetuppkoppling och bilden som redigeras behöver ha säkerhetskopierats till molnet.

Ändringarna kan även ta tid. Att generera nya himlar kan exempelvis ta uppemot tio sekunder. Ibland säger Photos även att ändringen inte går att genomföra på grund av att ändringen kan bryta mot Googles villkor för AI. Vi fick bara fram meddelandet två gånger och båda gångerna måste Photos ha tagit fel, för det var inga potentiellt känsliga ändringar.

Hur bra fungerar då magiska editorn? Ju mer diskreta ändringar som görs, desto bättre och mer trovärdigt blir resultatet. I nästan alla exemplen nedan har vi gjort drastiska ändringar bara för att, som resulterat i artefakter vid närmare inspektion. Flyttade motiv kan se inklistrade ut, vilket de förstås på ett vis även är.

Hur tycker ni som har en Pixel 8 att magiska editorn fungerar?

Exempel (originalet visas alltid först)

Ändrad himmel → ”stilisering” som ändrade allt

Ändrad solnedgång

Borttagna cigarettfimpar

Bilarna har tagits bort, himlen har ändrats

Figuren har flyttats fram och gjorts större, objekt i bakgrunden har förvandlats till jag-vet-inte-vad

Hästen är större och närmare, himlen har ändrats

Himlen och sjön har gjorts om

Himlen och vattendraget har ändrats

Ny färg på skosnörena

Alla människor har tagits bort från bilden

Motivet har flyttats fram och gjorts större

Ökad storlek på gorillan

Ändrad himmel, ändrad hund

Korna i bakgrunden borta

Telefonen framflyttad

Vidare läsning: Har Google tagit bildmanipuleringen ett steg för långt i Pixel 8?

Processor: 3GHz nona-core
Plattform: Tensor G3
RAM: 8GB
Skärm: 6,2" / FHD+ / 424PPI
Skärmtyp: OLED
Kamera: 50MP
Processor: 3GHz nona-core
Plattform: Tensor G3
RAM: 12GB
Skärm: 6,7" / QHD+ / 490PPI
Skärmtyp: OLED
Kamera: 50MP