Så här försöker Google höja allmänna standarden på Androidappar

Postat:
12:36 - 2017-05-20
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
10

Google kommer att börja anmärka på utvecklares appar när de inte når upp till en viss standard. Företaget har implementerat en kontroll i Play Store som undersöker applikationers stabilitet, energiförbrukning och gränssnittsrendering.

Om en app inte når upp i den utsatta standarden kommer utvecklarkonsolen att säga ifrån. Google försöker således inte bara göra själva operativsystemet snabbare, mer effektivt och strömsnålt utan satsar nu även på att höja den allmänna app-standarden.

Punkter systemet kommer undersöka är exempelvis huruvida appen slutat svara, om den kraschat, om den hållit systemet aktivt i minst en timma, om den väcker enheten fler än tio gånger i timman, ifall den inte körs i 60fps, eller om den någon gång ”laggar”.

Allt detta kommer naturligtvis variera beroende på omständigheter och de olika modellernas prestanda, men Google gör en bedömning överlag. Det verkar som att appar som inte når upp i nivån inte kommer att förbjudas, utan att det snarare påverkar deras synlighet i butiken.

Med andra ord är det dålig Play Store-SEO att inte ha en väloptimerad app, vilket blir en viktig morot för utvecklare att se till att appar håller tillräckligt hög standard enligt Googles bedömning.