Så här har tillverkarnas popularitet pendlat på Swedroid genom åren

Postat:
11:00 - 2018-03-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
26

Med undantag av de allra mest framgångsrika jättarna går det upp och ned för mobiltillverkarna. Om vi bortser från globala marknadsandelar och faktiska ekonomiska resultat har flera tillverkare haft sina egna glansperioder genom åren under vilka de kan anses ha varit favoriter bland mobilentusiaster.

Vi kikar ytterst lokalt för att se hur populariteten för tillverkare pendlat i just Swedroids community. HTC släppte världens första kommersiella Androidmobil 2008 och den taiwanesiska tillverkarens storhetstid på Swedroid kom definitivt tidigt. Den var sannolikt som allra högst kring släppet av klassikern HTC Desire våren 2010 och fortsatte på hösten genom Desire HD. Idag ser det dystrare ut och intresset har svalnat.

LG gick från att vara illa omtyckt av en skara (många hade traumatiska minnen av Optimus 2X) till att bli darling på Swedroid i och med G2 hösten 2013. Den LG-tillverkade Google Nexus 5 kom samma höst och år 2013 var LG:s glansperiod i Swedroids community. Precis som för HTC höll den allmänna vurmen dock inte i sig.

Sony Ericsson, och sedermera Sony, har alltid haft hängivna fans. Även om en Sony inte har röstats fram som årets telefon på Swedroid hamnade både Xperia Z3 och Z3 Compact högt år 2014. Samsung har i egenskap av världens största smartphonetillverkare även varit mycket populärt på Swedroid. År 2012 röstades exempelvis Galaxy S3 fram till årets telefon och kanske var det toppen.

Senaste åren har OnePlus kommit fram som en uppstickare. Swedroid har förstås ovanligt många insatta entusiaster vilka har tilltalats av de förmånliga priserna i förhållande till hårdvaran, samtidigt som de flesta konsumenter inte ens hört talas om företaget. OnePlus vann utmärkelsen årets Android både 2014, 2016 och nu senast i fjol.

Håller ni med om svängningarna eller har ni andra intryck av hur tillverkarnas popularitet växlat genom åren? En lista med de modeller som har röstats fram som årets telefon sedan 2012 finns nedan.

2012 – Samsung Galaxy S3

2013 – LG G2

2014 – OnePlus One

2015 – Huawei Nexus 6P

2016 – OnePlus 3/3T

2017 – OnePlus 5T