Så här kan du ersätta Androids statusfält

Postat:
13:19 - 2013-10-03
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
21

Android tillåter att många delar av systemet byts ut mot alternativ i Play Store. Dessa delar av gränssnittet ersätts då och används som standard. Plattformen stödjer alltså inte bara att liknande appar laddas hem och används, utan att de nya apparna faktiskt tar över de medföljande apparnas roll.

Det gör till exempel att användare kan anpassa inslag som hemskärmen, telefonappen, ikonerna, webbläsaren och musikspelaren. Låsskärmen kan även bytas ut mot alternativ i Play Store vilket är rätt vanligt, även om Android saknar inbyggt stöd för det.

Att byta ut statusfältet högst upp är däremot mer sällsynt, även om det faktiskt går. Det handlar dock om utvecklare som tricksat och fixat och arbetat sig runt det befintliga statusfältet, då det inte är tänkt att det ska gå att byta ut.

Tre av de vanligaste alternativen för att skaffa nytt statusfält är StatusBar+, Super Status Bar och Omega StatusBar (sistnämnda tycks ej stödja 1080p). Av dessa tyckte vi StatusBar+ fungerade bäst. Eftersom utvecklarna använt sig av en slags nödlösningar fungerar dock det hela inte optimalt för alla – därav apparnas relativt låga betyg.

Apparna möjliggör anpassning av statusfältet, så att användare som inte är nöjda med den ursprungliga designen kan ta saken i egna händer. Är det några som har erfarenhet av den här typen av appar och vilken titel tycker ni i så fall fungerar bäst?