Så här liten är Sony Xperia Z1 Compact jämfört med andra telefoner

Postat:
14:09 - 2014-01-07
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
42

När Sony i natt svensk tid till sist presenterade sin nya telefon, en 4,3-tummare med ovanligt hög prestanda, visade det sig att tillverkaren valt att undvika ”mini” i produktnamnet. Vi har sett många ”mini”-modeller av populära flaggskepp senaste åren. En röd tråd för alla dessa mobiler är att de inte har något gemensamt med de större motsvarigheterna förutom namnet och designen.

Mini-modellerna har inneburit sämre specifikationer och inte kunnat mäta sig med de telefoner som gett deras namn. Genom att istället döpa mobilen till Xperia Z1 Compact vill Sony poängtera att det inte rör sig om en av dessa urvattnade varianter utan att det faktiskt är en mer kompakt version av flaggskeppet Z1.

10_Xperia_Z1_Compact_Colorrange

Men hur kompakt är egentligen Xperia Z1 Compact? Genom storleksjämförelseverktyget på Androidenheter.se har vi radat upp Z1 Compact intill en rad andra populära modeller – inklusive övriga telefoner i Z-serien. Sidan kan visa verkliga, faktiska telefonstorlekar för de som vill jämföra sin egen mobil med Z1 Compact genom att hålla upp den mot skärmen.

Först har vi radat upp Sonys senaste intill Xperia ZR, Xperia Z, Xperia Z1 och monstret Xperia Z Ultra. Jämfört med Xperia Z1 är Compact 17 millimeter kortare och nästan en centimeter mindre bred. Viktmässigt skiljer det 33 gram. Som går att se på bilden är Compact även märkbart mindre än Xperia ZR – en annan relativt nätt telefon i Sonys sortiment.

sony-xperia-z1-compact-storleksjamforelse-xperia-serien

I nästa storleksjämförelse har vi lagt Xperia Z1 Compact intill ”mini”-modeller från andra tillverkare. Compact är 2mm högre och 4mm bredare än Galaxy S4 Mini, men erbjuder å andra sidan långt högre prestanda. Jämfört med HTC One Mini är Sonys telefon 5mm kortare men 2mm bredare.

sony-xperia-z1-compact-storleksjamforelse-mini-modeller

I sista jämförelsen har vi placerat Compact tillsammans med övriga Snapdragon 800-telefoner: Galaxy S4 Plus, LG Nexus 5, LG G2, Xperia Z1, Galaxy Note 3 och Xperia Z Ultra. Även jämfört med den minsta Snapdragon 800-mobilen Galaxy S4 Plus är Compact liten, vilket förstås inte är konstigt med tanke på den betydligt mindre skärmen. Sonys telefon är en centimeter kortare och en halv centimeter nättare på bredden, vilket får oss att dra slutsatsen att det inte går att få mer prestanda i ett nättare Androidformat just nu.

sony-xperia-z1-compact-storleksjamforelse-snapdragon-800