Så här når du App Ops i Android 4.4 KitKat

Ger dig kontroll över appars tillåtelser

Postat:
15:00 - 2013-11-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
13

Android är ett stort och intrikat system som utöver alla synliga funktioner även har finesser som av olika orsaker är dolda för användaren. Några exempel är programkompileringsmetoden ART, stöd för procentvisning av batterinivå, samt något som kallas App Ops som tillåter användare att blockera enskilda systemtillåtelser för appar.

App Ops upptäcktes i Android 4.3 Jelly Bean som släpptes i somras. Inledningsvis verkade det som Google tagit bort App Ops i KitKat men nu har det visat sig att systemet för att blockera appars enskilda systemtillåtelser finns kvar och dessutom har utökats.

app-ops-kitkat-1app-ops-kitkat-2

Genom App Ops kan användare exempelvis blockera en viss app från att spela in ljud, från att läsa kontakter, från att använda kameran eller läsa av var du befinner dig någonstans. I och med Android 4.4 KitKat finns det en rad nya tillåtelser som går att blockera – se listan nedan för alla tillägg.

Varför har du Google valt att inte ge den här inbyggda funktionaliteten ett ansikte utåt? Finessen är förmodligen inte helt klar och Google anser sannolikt att det fortfarande saknas ett sätt att göra blockeringarna användarvänliga, lättförståeliga och befriade från onödiga missförstånd. De som kör KitKat och vill testa själva kan med fördel använda sig av apparna App Ops 4.3 / 4.4 KitKat och App Ops.

Nya blockeringsmöjligheter i KitKat med App Ops:

OP_TAKE_MEDIA_BUTTONS
OP_TAKE_AUDIO_FOCUS
OP_AUDIO_MASTER_VOLUME
OP_AUDIO_VOICE_VOLUME
OP_AUDIO_RING_VOLUME
OP_AUDIO_MEDIA_VOLUME
OP_AUDIO_ALARM_VOLUME
OP_AUDIO_NOTIFICATION_VOLUME
OP_AUDIO_BLUETOOTH_VOLUME
OP_WAKE_LOCK
OP_COARSE_LOCATION
OP_COARSE_LOCATION