Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Så här skulle delningsmenyn i Android 10 kunna förbättras

Hur fungerar menyn för dig?

Postat:
12:56 - 2020-01-14
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Smidig delning mellan appar var länge en av Androids största styrkor. Särskilt under systemets första år hade Android ett stort försprång gentemot IOS när det gällde att skicka information mellan appar.
Med åren har dock Androids delningsmeny fått kritik och varit en frustrationskälla för många. Vanligaste invändningen är att menyn tar för lång tid att ladda, samt att objekt i menyn flyttas runt i efterhand vilket kan leda till feltryckningar.

I Android 10 har menyn gjorts om från grunden. Den laddar betydligt snabbare och det går inte längre att fästa appar i listan, så att de visas först. Apparna sorteras därtill utifrån sina namn och inte utifrån den text appen givit menyn (som exempelvis ”Add to Pocket”).

Allra högst upp visas fyra kontextuella förslag, i regel kontakter. Därefter visas fyra ytterligare förslag. När menyn expanderas visas alla appar som går att dela till. Nya menyn i Android 10 är ett klart lyft men har ändå i vår mening vissa brister.

Förslag på förbättring

Först och främst, visa inte menyn förrän den är helt redo. Om objekt i menyn flyttas efter att menyn har visats kommer det leda till feltryckningar, och att användare känner att de inte kan lita på menyn. Vi har delat till fel kontakt en handfull gånger för att Android 10 ändrat om i menyn precis innan trycket.

Låt användare själva välja vilka appar och kontakter som ska visas högst upp. Låt oss även ändra ordningen på apparna, likt ikonerna på hemskärmen. Användare skulle då snabbt kunna dela till rätt destination genom muskelminne, då objekten alltid ligger på samma ställe.

Vissa appar har helt egna menyer

Merparten av apparna kommer förmodligen användaren aldrig att dela till och de gör bara listan svår att överblicka. Alla tillgängliga appar skulle kunna nås genom att expandera menyn som i dagsläget, eller genom en ”visa alla”-knapp.

Sist men inte minst: uppmana utvecklare att använda standardmenyn överallt istället för att skapa egna delningsmenyer (som Photos), vilket gör systemet mindre enhetligt och kan upplevas förvirrande.

Vad tycker du om delningsmenyn i Android 10 – är den klockren eller anser du också att det finns utrymme till förbättring?

Mest kommenterat

 1. Rykte: Pressbilder på OnePlus 8 Pro tillsammans med specifikationer
 2. DxOMark testar Huawei P40 Pro
 3. OnePlus kommer implementera stöd för ständigt aktiv panel
 4. Tips och tricks för WhatsApp för Android
 5. Pressbilder på OnePlus 8 visar färggranna bakstycken
 6. LineageOS 17.1 släpps för en rad telefoner, baseras på Android 10

Mest läst

 1. Vilken telefon gav dig senast wow-känslor?
 2. Specifikationerna för OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro enligt senaste ryktet
 3. Rykte: Pressbilder på OnePlus 8 Pro tillsammans med specifikationer
 4. Xiaomi lanserar toppmodellen Redmi K30 Pro
 5. LineageOS 17.1 släpps för en rad telefoner, baseras på Android 10
 6. Tips och tricks för WhatsApp för Android

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken skärmstorlek föredrar du (se bild)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey