Så här stora är prisskillnaderna mellan de olika tillverkarnas toppmodeller

Postat:
11:30 - 2016-05-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
93

Hur mycket du måste betala för att köpa de olika tillverkarnas flaggskepp rakt av utan abonnemang kan variera tämligen kraftigt. Priset kommer naturligtvis alltid påverkas av hur länge en modell funnits på marknaden, i olika hög utsträckning.

Den tiden kommer alltid variera eftersom tillverkare släpper flaggskepp vid olika tider på året. Men med tanke på att sex toppmodeller lanserats relativt tätt inpå varandra i Sverige – Samsung Galaxy S7, S7 Edge, LG G5, HTC 10, Huawei P9 och Sony Xperia X Performance, tänkte vi passa på att göra en liten informell jämförelse.

Vi har använt Prisjakt som källa och valt det lägsta priset från en etablerad återförsäljare (utan gråimport) som är aktiv i Sverige. Mängden lagringsutrymme påverkar priset kraftigt, mer än det borde göra, men vi har satt 32GB som krav. Flera av telefonerna finns endast i 32GB-versioner och 16GB är för lite utrymme för de flesta, så ”minst 32GB” fick bli en kompromiss.

Alla enheterna i tabellen erbjuder just 32GB lagring, förutom Apples telefoner som istället har 64GB lagringsutrymme. Prisskillnaden mellan den mest kostsamma enheten och den billigaste (Iphone 6S Plus respektive Google Nexus 6P) är hela 4300 kronor. När vi mer rättvist jämför med priset för 64GB-modellen av Nexus 6P blir prisskillnaden ändå 2901 kronor.

Av de flaggskepp som lanserats i vår är Huawei minst kostsam med sin P9, vilken går på 5490 kronor. Samsung Galaxy S7 Edge är dyrast med ett pris på 8289 kronor, cirka två månader efter butikstillgängligheten.