Sammanfattning av Google I/O 2011 – vilken nyhet var bäst?

Postat:
12:08 - 2011-05-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
38

Sammanfattning av Google I/O 2011 - vilken nyhet var bäst?

Förra veckan var händelserik i Androidvärlden tack vare Google I/O, och nu när dammet lagt sig efter utvecklarkonferensen kan det vara idé att sammanfatta de nyheter som presenterades. Ett av de första tillkännagivandena var att Googles tjänst för strömmad musik till sist blivit redo att lanseras. Den heter Music Beta by Google, och är i inledningsstadiet tyvärr bara tillgänglig för amerikanare. Användare av musiktjänsten kan helt enkelt ladda upp sina egna skivsamlingar, som sedan går att strömma till ens datorer och mobila enheter.

En annan nyhet som presenterades under konferensens första dag var att Android Market fått en hyrvideosektion – även denna gång var dock funktionen geografiskt begränsad till USA. De som har tillträde till tjänsten kan enkelt hyra filmer från datorer, tablets och Android-mobiler, som sedan både kan strömmas live eller laddas hem i förväg. När, eller ens om, hyrvideosektionen blir tillgänglig för oss svenskar är ännu okänt – det är sannolikt avtal med rättighetsinnehavare som komplicerar saken.

Google meddelade vidare att de kommer integrera NFC, närfältskommunikation, i nästa stora version av Android som heter Ice Cream Sandwich. Så många systemapplikationer som möjligt kommer tydligen stödja tekniken, och ett API ska ge tredjepartsutvecklare möjlighet att integrera NFC i sina appar. NFC kommer bland annat användas till att snabbt och smidigt dela länkar, bilder, och YouTube-videos med andra Android-enheter.

Bland övriga presentationer kan med fördel nämnas Android Open Accessory – en ny standard för Android-tillbehör, som förhoppningsvis kommer leda till fler, bättre och mer intressanta tillbehör med högre kompatibilitet. Vi fick även veta att sökjätten jobbat på ett projekt kallat Android@Home, som ska låta oss fjärrstyra våra framtida smarta hem med hjälp av våra Android-telefoner. De första produkterna med stöd för Android@Home ska släppas i slutet av året.

Sist men inte minst presenterade Google ett välkommet initiativ som mer eller mindre ska garantera uppdateringar under 18 månader efter att en ny Android-telefon släppts, och företaget passade under Google I/O även på att förbättra Market – främst webbversionen. Som avslutning kan nämnas att Ice Cream Sandwich som väntat kommer lanseras genom en ny Nexus-enhet, vilket bekräftades av Andy Rubin – en av Androids grundare.

De som vill veta ännu mer kan besöka officiella hemsidan, eller kika på videofilmerna nedan. Vilken var den bästa nyheten som presenterades under Google I/O? Ordet är i vanlig ordning fritt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=OxzucwjFEEs
httpvh://www.youtube.com/watch?v=MiYND_zvIc0

Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus One på Prisjakt just nu: