Samsung återvänder till Wear OS genom Galaxy Watch 4 och Watch 4 Classic

Postat:
16:25 - 2021-08-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
52

Samsung anammade Googles operativsystem för smartklockor tidigt men gick snabbt över till den egna plattformen Tizen. Genom ett samarbete med Google och en gemensam omarbetning av Wear OS återvänder nu Samsung till Googles system.

Elektronikjättens comeback innebär att Wear OS till sist får ett modernt chipp. Hittills har så gott som alla Wear OS-klockor drivits av förlegade SoC från Qualcomm. Detta tycks ha satt eld i baken på Qualcomm som har utlovat nya systemkretsar för Wear OS.

Samsung använder sig av Exynos W920 med 5nm tillverkningsteknik. Jämfört med Samsungs tidigare chipp för smartklockor ska prestandan ha höjts med 20 procent samtidigt som grafikprestandan tiodubblats. En mer energisnål stödprocessor används för den ständigt aktiva panelen.

De runda skärmarna har AMOLED-teknik och täcks av skyddsglaset Gorilla Glass DX. Storleken varierar beroende på modell. Galaxy Watch 4 och Classic (40mm respektive 42mm) har 1,2-tumsskärmar med 396 x 396 pixlar. För 44mm/46mm-upplagorna används en 1,4-tumsskärm med 450 x 450 pixlar.

Batterikapaciteten varierar även mellan storlekarna: 247mAh för de mindre och 361mAh för de större. Enligt Samsung är batteritiden upp till 40 timmar på en laddning. En halvtimmas laddning ska räcka till upp till 10 timmars batteritid.

Classic-upplagan har som namnet antyder en design som mer påminner om ett klassiskt armbandsur. Till skillnad mot Watch 4 har Classic även en vridbar ring kring urtavlan som kan användas för att navigera i gränssnittet, likt vissa av de tidigare Tizen-klockorna.

Galaxy Watch 4 erbjuder 1,5GB RAM och 16GB lagring. Kunder får pulsmätare, mätning av syremättnad och blodtryck, sömnanalys, samt kartläggning av motion och träning. En annan specialitet är bioelektrisk impedansanalys för mätning av kroppsfett.

Samsungs helt nya kroppssammansättningsmätverktyg ger användarna en övergripande bild för deras allmänna hälsa och kondition, genom mätningar som skelett- och muskelmassa, basal ämnesomsättning, kroppsvattenmängd och kroppsfettprocent.

Klockan har Wi-Fi, Bluetooth 5.0, NFC och stöd för globala navigationssystem. Samsung säljer även upplagor med LTE. Konstruktionen är vattentålig och uppfyller IP68 och MIL-STD-810G.

Pris och tillgänglighet

Priset för Galaxy Watch 4-serien varierar mellan 2990–4690 kronor beroende på modell. Det finns många upplagor genom Watch 4 och 4 Classic, varierande skärmstorlekar, samt med eller utan LTE. Alla prisuppgifter går att ta del av nedan.

Likt de vikbara telefonerna blir Watch 4-serien tillgänglig 27 augusti.

Uppdatering: Klockorna saknar Google-assistenten, i vilket fall inledningsvis.