Samsung introducerar två nya kamerasensorer med ISOCELL

Postat:
13:29 - 2017-10-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
8

I somras lanserades ISOCELL som ett kameramärke från Samsung, efter att företaget använt tekniken i telefoner i flera år. Nu har två nya kamerasensorer med ISOCELL presenterats: Fast 2L9 och Slim 2X7.

Sensorerna är avsedda för smartphones och IoT-enheter (Sakernas internet/Internet of Things). Vi börjar med Fast 2L9 som har en pixelstorlek på 1,28 mikrometer, ned från 1,4 mikrometer. Det rör sig om en ”Dual Pixel”-sensor på 12MP, vilket är Samsungs namn på en teknik som förbättrar autofokusen.

Dual Pixel används även för att skapa bokeh-effekter utan krav på bonuskamera.

Dual Pixel technology employs two photodiodes in each and every pixel of the sensor instead of only one. With 12 million focus detecting pixels, the sensor is able to not only quickly focus on small still objects, but also lock on and track moving objects without losing focus, even in low-light environments.

Vi går vidare till Slim 2X7 vilken enligt Samsung är första sensorn i branschen med en pixelstorlek under en mikrometer (den ligger på 0,9μm). Trots detta sägs sensorn erbjuda naturtrogen färgåtergivning med låga brusnivåer.

Sensorn kan nå hela 24MP och är enligt utsago så pass nätt att den även kan rymmas i tunna telefoner (utan att kameran sticker ut på bakstycket, förmodar vi). Slim 2X7 är inte en ”Dual Pixel”-sensor utan använder något Samsung kallar ”Tetracell”.

I dunkla miljöer kombineras fyra pixlar till en för att öka ljuskänsligheten, medan Tetracell istället använder en algoritm för att öka detaljnivån i dagsljus. Sensorerna har designats för att kunna utnyttjas både som främre och bakre kameror.