Samsung låter användare köra valfri Linux-distribution på Galaxy-telefoner

Linux on Galaxy

Postat:
15:30 - 2017-10-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
23

Samsung DeX är ett tillbehör för Galaxy S8, S8 Plus och Note 8 som gör att telefonerna enkelt kan kopplas till extern skärm via HDMI. Användare får då ett datorliknande gränssnitt. Tangentbord och mus kan anslutas över Bluetooth eller USB.

Nu har Samsung presenterat något företaget kallar Linux on Galaxy – ett försök att erbjuda samma Linux-upplevelse som på en PC, fast på en mobil. Linux on Galaxy installeras som en applikation och låter användare lägga in valfri Linux-distribution.

Samma operativsystemskärna används som för Android. När användare behöver en finess som inte finns i Android kan de starta appen och köra valfritt program i Linux-miljön. De som har en Samsung DeX får en lösning som förstås är betydligt mer lik en Linux-PC, med stor skärm, tangentbord och mus.

Samsung har även samarbetat med utvalda spelutvecklare för att anpassa sina titlar till DeX. Linux on Galaxy kommer i alla fall inledningsvis att vara avsett för utvecklare. De som vill kan anmäla sitt intresse här.

Linux on Galaxy allows the latest Samsung Galaxy smartphone users to run their preferred Linux distribution on their smartphones utilizing the same Linux kernel that powers the Android OS to ensure the best possible performance.