Samsung Pay kan få Sverigepremiär i mars

Postat:
14:31 - 2017-02-16
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
153

Sverige kan inom kort få en ny betaltjänst i form av Samsung Pay. Swedroid har fått indikationer på att tjänsten kan komma att presenteras under nästa månad, vilket kan betraktas som en uppvärmning till den stundande lanseringen av Galaxy S8.  Det har sedan tidigare cirkulerat rykten om att Samsung planerat att lansera tjänsten i Sverige under 2017 – från officiellt håll har däremot inget närmare datum eller utrullningsschema presenterats.

Enligt Samsung fungerar betaltjänsten fullt ut med både Galaxy S7 och S7 Edge. I exempelvis Korea och USA fungerar Samsung Pay även tillsammans med Galaxy S6, S6 Edge, Note 5 samt Gear S3, men på Samsungs svenskspråkiga sida för tjänsten omnämns för närvarande endast S7 samt S7 Edge. Samsung Pay finns idag tillgängligt i Korea, USA, Kina, Spanien, Australien, Singapore, Puerto Rico samt Brasilien.

I Sverige har övergången till NFC varit osedvanligt långsam och först i år verkar storbanker- och kreditkortsbolag i större omfattning övergå till betal- och kreditkort med NFC. För betalterminaler som inte är utrustade med NFC erbjuder Samsung Pay även stöd för MST (Magnetic Secure Transmission), som innebär att telefonen eller klockan sänder ut ett magnetfält som emulerar magnetremsan på ett traditionellt magnetkort. Tjänsten är därför kompatibel med även äldre terminaler där NFC inte är ett alternativ.

Det är möjligt att autentisera betalningar genom antingen fingeravtryck eller PIN.  Vid fingeravtrycksläsning som är det snabbaste sättet sveper användaren uppåt från låsskärmen, väljer betalmedel, läser av fingeravtrycket och placerar sedan telefonen invid betalterminalen för att slutföra köpet.

Principen är densamma vid PIN-autentisering med undantag för att en PIN-kod slås in istället för att fingeravtrycket avläses i samband med betalningen.

Samsung Pay skall inte blandas ihop med Googles tjänst ”Android Pay” som inte heller haft premiären i vare sig Sverige eller Norden ännu. Om Samsung introducerar tjänsten så tidigt som i mars blir de sannolikt först bland mobiljättarna med en betaltjänst i Sverige.

Uppdatering: Samsung kommer att presentera Samsung Pay i Sverige 9/3. Läs mer här.