Samsung presenterar Gear 2 och Gear 2 Neo – kör Tizen

Här är Samsungs nya smartklockor

Postat:
13:16 - 2014-02-23
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
70

Cirka ett halvår efter Galaxy Gear i höstas har Samsung nu presenterat sina två senaste smartklockor Gear 2 och Gear 2 Neo. Ryktena stämde och tillverkaren har valt att inte ha med ”Galaxy” i produktnamnet – kanske på grund av det är Samsungs varumärke för Android. De två nya smartklockorna kör nämligen Samsungs och Intels Linux-baserade operativsystem Tizen.

Samsung har gett båda smartklockorna en 1,63 tum stor skärm med 320 x 320 pixlar. Det innebär samma skärmareal och upplösning som för föregångaren, men skärmen är av typen Super AMOLED den här gången. Processorn är dubbelkärnig med 1GHz klockfrekvens och arbetsminnet ligger på 512MB. Klockorna har 4GB inbyggd lagring – enheterna kan agera fristående musikspelare och kopplas till Bluetooth-hörlurar.

samsung-gear-2-gear-2-neo-mwc-2014-

Bland sensorerna finner vi accelerometer, gyroskop, pulsmätare, Bluetooth 4.0 LE, samt IrLED. Sista punkten tillåter klockorna att agera fjärrkontroll för elektronik genom en app som heter WatchON Remote. Enheterna är IP57-certifierade. De tål med andra ord väta och damm. Gear 2 mäter 36,9 x 58,4 x 10 millimeter och väger 68 gram, medan Gear 2 Neos yttermått är 37,9 x 58,8 x 10 millimeter med en vikt på 55 gram.

Batteriet på 300mAh sägs räcka i 2-3 dagar vid normalanvändning, med upp till sex dagars batteritid ifall de används sällan. Skillnaden mellan Gear 2 och Gear 2 Neo är att förstnämnda klockan har en 2MP-kamera, medan Neo inte kan ta kort.

Galleri: Samsung Gear 2

Samsung understryker klockornas träningsaspekter. Företagets senaste handledsenheter har som sagt inbyggd pulsmätare, men även stegräknare och mjukvara för att kartlägga träning, sömn och stress. Standardfunktioner för smartklockor som att kunna ringa över Bluetooth, ta emot aviseringar och styra media-appar är naturligtvis tillgängliga. Bland de inbyggda apparna kan nämnas S Voice (röstassistent), tidtagarur, timer, och väderprognoser.

Precis som Galaxy Gear tycks företagets nya smartklockor har begränsad kompatibilitet. Företaget skriver att klockorna i nuläget fungerar tillsammans med ”över ett dussin” Galaxy-smartphones – det är alltså endast produkter för de som har telefoner från Samsung. Både Gear 2 och Gear 2 Neo kommer börja säljas världen över i april.

Galleri: Samsung Gear 2 Neo