Samsung presenterar plattan Galaxy Tab S3, Galaxy Book och Gear VR [MWC 2017]

Postat:
20:44 - 2017-02-26
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
28

I Barcelona är Mobile World Congress redan i full gång – trots att mässan officiellt inte startar förrän i morgon – och vi har under dagen sett nya produkter från bland annat Huawei, LG och Nokia presenteras med varierande pompa och ståt.

Samsung har i år en mindre närvaro än normalt i Barcelona – de hett efterlängtade S8-telefonerna presenteras först den 29:e mars – men från Samsung-håll ser vi ändå lite livstecken i form av den nya Androidplattan Galaxy Tab S3, Galaxy Book (en Windows 10-platta) och en ny version av Gear VR med handkontroll.

Galaxy Tab S3


Tab S3 är den tredje generationen Galaxy Tab som först introducerades under första halvan av 2014. Det har alltså gått mer än ett år mellan varje ny Tab S-generation, sannolikt då konsumenterna är mindre benägna att byta sina plattor lika ofta som de byter telefoner.

Med Galaxy Tab S3 har Samsung filat vidare på Tab S2, även om hårdvarubestyckningen med 2017 års standard är tämligen fjolårsbetonad: systemchippet är Qualcomms Snapdragon 820 som vi såg redan för ett år sedan i flaggskeppstelefoner. Vidare finner vi 4 GB RAM (LPDDR4) samt 32 GB lagringsutrymme. Lyckligtvis finns plats för lagringsminnesexpansion via microSD, för oss som behöver mer än blott 32 GB. Mjukvaran bygger på Android 7.0 Nougat med Samsungs egenutvecklade gränssnitt TouchWiz ovanpå.

Samsungs svenska pressmeddelande:

Galaxy Tab S3 – en väldesignad surfplatta för jobb och fritid
Med Samsung Galaxy Tab S3 utökar vi ekosystemet och introducerar en surfplatta med samma omtyckta designspråk som telefonerna Galaxy S7 och 2017 års Galaxy A-serie. Surfplattan är tillräckligt liten för att kunna ta med sig överallt och stor nog att hantera de större projekten. Ibland räcker inte orden till och då kan en snabb skiss eller illustration vara ett bättre val.

Med utökad funktionalitet i S-Pen kan du bland annat anteckna direkt på PDF-dokument, göra om video till GIF-animering, översätta texter och till och med skriva
direkt på skärmen utan att låsa upp den. Galaxy Tab S3 ger användarna en överlägsen video- ochspelupplevelse med 4K video playback. Galaxy Tab S3 är också Samsungs första surfplatta innehållandes fyra högtalare med stereoljud av AKG by HARMAN, vilket skapar en förstklassig ljudupplevelse.

AMOLED-skärmen mäter 9,7 tum på diagonalen och har precis som föregångaren Tab S2 9.7 en upplösning om 1536 x 2048 pixlar (264 PPI). Yttermåtten är identiska med Tab S2, med undantaget att Tab S3 är drygt en halv millimeter tjockare. Den ökade tjockleken kan ha sin förklaring i att batteriet i årets modell är aningen större – 6000 mAh att jämföra med 5870 mAh i Tab S2.

Vikten har i Tab S3 ökat med hela 40 gram, vilket inte kan förklaras av det aningen större batteriet. Det återstår att se vad den tämligen betydande viktökningen beror på. Kanske får Tab S3 en mer gedigen metallkonstruktion än föregångaren. Laddning sker via en USB v3.1 Typ C-port, till skillnad från MicroUSB som i de tu föregångarna.

Vidare finner vi en kamera på 13 megapixlar, hela fyra högtalare (AKG by Harman) i stereokonfiguration, en S-Pen (stylus) för den som önskar använda plattan med en penna och uppspelning av 4K-video.

Samsung Galaxy Tab S3 säljs i två olika konfigurationer (en Wi-Fi-version samt en 4G/LTE-version) och två olika färger (Svart och Silver). Det rekommenderade priset i Sverige är 6 990 kronor för Wi-Fi-versionen och 7 990 kronor för 4G/LTE-versionen och säljstart planeras ske den 21 april.
 
Galaxy Book


Galaxy Book är trots Galaxy-namnet inte en Androidenhet utan bygger på operativsystemet Microsoft Windows 10. Enheten är en kombinerad surfplatta och laptop, med Samsungs stylus S-Pen, och säljs i två olika storlekar: 10,6 och 12 tum.

Samsungs svenska pressmeddelande:

Galaxy Book – ett optimalt arbetsverktyg för personer i farten
Samsung Galaxy Book kommer i två storlekar och är det bästa verktyget för de som inte vill kompromissa mellan en surfplatta och laptop. Galaxy Book erbjuder alla fördelar med Windows 10 i kombination med tangentbord och S-Pen. Tangentbordet till Galaxy Book är större och mer precist, vilket gör det lika bekvämt som ett traditionellt tangentbord.

Både Galaxy Tab S3 och Galaxy Book innehåller Samsungs senaste teknik med stöd för HDR-video och Samsung Flow, en tjänst som förenklar arbete på språng via säkra inlogg och trådlös synk med andra kompatibla enheter. Den synkar till exempel enkelt med telefonen för att underlätta överförandet av dokument och för att användaren inte ska missa viktiga notifikationer oavsett vilken enhet man jobbar från.

Vi hittar i skrivande stund ingen information om pris eller butiksdatum.

Gear VR

2017 års Gear VR är en vidareutveckling av tidigare modeller, där den kanske mest betydande skillnaden är att vi nu äntligen även erbjuds en handkontroll. Handkontrollen som även säljs separat är till vår lättnad kompatibel med äldre versioner av Gear VR, och inte bara med den nya versionen.

Samsungs svenska pressmeddelande:

Gear VR – nu med handkontroll
Samsung presenterar ett nytt VR-set för enklare och mer interaktiva upplevelser. Med 2017 års Gear VR följer nu en helt ny handkontroll med. Kontrollen har en ergonomisk, böjd design och fungerar som både fjärrkontroll och gamepad. Den ger användaren en bättre rörelseinteraktion med minimerad arm och huvudrörelse som resulterar i en bekväm användning även vid längre sessioner.

Funktioner som ”Finger-trigger”, hemknapp, volymknapp och tillbakaknapp gör kontrollen optimal för spelande och erbjuder användaren allt de behöver för att de ska kunna fokusera på VR-upplevelsen. Med kontrollens styrplatta ges snabbare val och interaktion i VR-appar. Styrplattan tillåter olika former av rörelse, bl.a. möjligheten att peka, dra och släpp, lutning och skjuta. Handkontrollen säljs även separat och är kompatibel med tidigare årsmodeller.

Samsung Gear VR lanseras i Sverige våren 2017 till ett rekommenderat pris om 1 490 kronor.