Samsungs kommande SoC Exynos 5 Octa har åtta kärnor [CES 2013]

Postat:
12:19 - 2013-01-12
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
46

exynos-5-octa-soc

Samsung har presenterat ett nytt åttakärnigt system-on-chip som fått det beskrivande namnet Exynos 5 Octa. Chipet använder ARM:s nya processorteknik big.LITTLE och kan växla mellan två kluster bestående av fyra kärnor vardera.

En vanlig invändning mot nya kraftfullare chip är att tillverkarna istället skall satsa på bättre batteritid. Det ena utesluter verkligen inte det andra och chiptillverkarna lägger mycket resurser på att både förbättra batteritiden och prestandan.

Exynos 5 Octa använder till exempel fyra stycken Cortex-A15-kärnor vid högintensiva beräkningar och fyra Cortex-A7-kärnor för att hantera vanliga uppgifter och på så vis förlängs batteritiden. Enligt Samsung innebär Cortex-A7-kärnorna 70 % lägre energiförbrukning gentemot chipet Exynos 5 Dual som bland annat sitter i Nexus 10 och Samsung Chromebook 2012.

Den sydkoreanska tillverkaren hävdar dessutom att Exynos 5 Octa har dubbla 3D-prestandan gentemot alla tidigare mobilchip, inklusive Exynos 4 Quad, vad de nu innebär. Vi tar i alla fall för givet att Samsung inte tagit med Nvidias Tegra 4 i beräkningen då det inte släppts än. Det är inte osannolikt att Exynos 5 Octa kommer sitta i Samsung Galaxy S4 och vi lär i vilket fall få se chipet i telefoner från Samsung senare i år.