Samsungs nya smartklockor Watch 5 och Watch 5 Pro erbjuder temperatursensor

Postat:
15:05 - 2022-08-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
20

Förra sommaren återvände Samsung till Wear OS efter att i flera år ha använt egna operativsystemet Tizen för smartklockor. Samsung håller fast vid Wear OS genom nyss presenterade Watch 5 och Watch 5 Pro.

Likt föregångarna erbjuds pulsmätare, elektrokardiogram, samt mätning av syremättnad, kroppskomposition och blodtryck. Att mäta blodtrycket kräver sannolikt en Galaxy-telefon likt tidigare, även om vi inte ser något om detta i pressmeddelandet.

Watch 5 Pro

Samsung nämner att nya klockorna erbjuder en mer precis och pålitlig hälsodata, tack vare att sensorerna har en större kontaktyta mot huden än tidigare. En nyhet i Watch 5 är en ”temperatursensor”, vilket vi tolkar som en termometer för kroppstemperatur. Samsung använder ”infraröd teknologi” för att mätningen, utan inverkan av omgivningens temperatur.

Batterikapaciteten i Watch 5 har utökats med 13 procent jämfört med föregångaren, medan Watch 5 Pro har ett 60 procent större batteri än Watch 4 Classic. Laddningshastigheten har samtidigt ökats med 30 procent.

Watch 5

Samsung skriver att åtta minuters laddning av Watch 5 ger tillräcklig energi för åtta timmars sömnanalys. Det ska alltså räcka att sätta klockan på laddning strax innan sänggåendet för att kunna analysera sömnen. Klockorna har enligt Samsung 60 procent tåligare skärmar, tack vare ett förbättrat skyddslager.

Skillnaden mellan Watch 5 och Watch 5 Pro är främst batteritiden och skärmstorleken. Pro har dessutom ett chassi i titan och armband i ett ”robust och slitstarkt material”. Klockan stödjer slutligen GPX, GPS Exchange Format, vilket Watch 5 Pro är först ut med i en Samsung-klocka. Den fysiska vridbara boetten från tidigare modeller saknas.

Pris och tillgänglighet

Likt Samsungs övriga nyheter kan Watch 5 och Watch 5 Pro förbeställas redan idag med släpp 26 augusti.

Hörlurarna Galaxy Buds Live ingår vid förbeställning. Watch 5 säljs i storlekarna 40mm och 44mm. Priset ligger på 3290 kronor, och 3790 kronor för de som vill ha LTE. Watch 5 Pro säljs endast i storleken 45mm och har ett pris på 4990 kronor. LTE-upplagan kostar 5490 kronor.