Samsungs version av Android tar upp mer utrymme än andras gränssnitt [Uppdaterad]

Postat:
12:17 - 2023-02-07
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
86

Hur mycket plats själva operativsystemet tar upp varierar från telefon till telefon. Mängden GB systemet tar i anspråk går att se genom att öppna lagrings-kategorin bland inställningarna och kolla fältet ”system”.

Enligt Arstechnica är systemet gigantiskt i S23-serien då systempartitionen tar upp runt 60GB och närmare 70GB för Ultra. Systemet i Galaxy S23 påstås därmed vara fyra gånger så stort som i Pixel 7 (15GB) och ungefär dubbelt så stort som en ordinarie Windows 11-installation.

One UI tar dessutom upp så pass mycket utrymme utan att erbjuda en A/B-partition för sömlösa uppdateringar. En anledning till att One UI tar upp så mycket plats är att Samsung har en mängd egna appar och alternativ till Googles applikationer, och rentav en egen appbutik.

Samsung förinstallerar även andra utvecklares appar mot ersättning. Utvecklare likt Meta kan exempelvis betala stora summor för att Facebook ska vara en förinstallerad app på Galaxy, vilket leder till en massa bloatware.

Spelar ett stort system någon roll i praktiken? En nackdel är att användare får mindre utrymme över till eget innehåll. Om 60GB går åt till systemet på en telefon med 128GB lagring har en stor del redan försvunnit. Systemet kan dessutom växa med tiden ju mer enheten används.

Hur mycket utrymme tar systemet på din mobil upp? Lämna gärna en kommentar och berätta!

Uppdatering: Att One UI till synes tar upp 60GB kan bero på hur storleken beräknas och inte på att systemet faktiskt tar upp 60GB som källan utgick från.