Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Screen Search – Androids mest underskattade funktion?

Postat:
21:10 - 2017-05-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Det så kallade Now on Tap lanserades i samband med Android 6.0 år 2015 och visar automatiskt information om vad som för tillfället finns på skärmen. Finessen aktiveras genom ett långtryck på hemknappen.
Numera heter funktionen ”Screen Search/What’s on my screen” men resultatet är detsamma. Första intrycket kan vara ”vad ska jag med det här till?”. Det är även lätt att glömma bort att möjligheten finns i början.

När man vant sig vid Screen Search kan den dock bli oumbärlig. Kontentan är att du slipper Googla efter svar och får istället automatiskt en fin lista med grundläggande information och matnyttiga länkar.

Låt säga att du bläddrar på ett socialt nätverk eller läser en artikel och ser något du vill veta mer om eller inte känner till – det kan vara en musiker, en låt, ett spel, en skådespelare, regissör, film, bok, politiker, författare, plats, ett land, företag, en sevärdhet, en restaurang, en historisk person, eller varför inte en idrottare.

Håll inne hemknappen och det är mycket möjligt att Screen Search inte bara berättar vad det rör sig om utan även visar länkar till exempelvis Wikipedia, IMDb och relaterade profiler på sociala nätverk. Vi har även emellanåt kunnat använda Screen Search till att identifiera kända (men för oss okända) personer och objekt i fotografier som visats på skärmen – helt utan vägledande text.

Skärmsökningen kan med fördel även användas när du vill lära dig mer om något du redan är bekant med, för att få en genväg till Wikipedia-artikeln eller slippa Googla manuellt. Finessen lämpar sig kanske särskilt för vetgiriga och nyfikna.

Funktionen är dock långtifrån allvetande och perfekt och för de som främst tar del av svenskt innehåll kan nyttan tyvärr begränsas. Men vi rekommenderar alla som inte redan har fastnat för finessen att ge Screen Search en ärlig chans – kanske kommer du ha mer nytta av den än du trodde.

Så här aktiverar du Screen Search

 • Följ guiden för att aktivera Google Assistant. Långtryck på hemknappen och välj ”What’s on my screen?”.
 • Du kan även endast aktivera Screen Search genom att slå på engelskt systemspråk och gå till Settings > Google > Screen search.

Mest kommenterat

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Vilken Androidversion har din telefon?
 3. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 4. Här är Sony Xperia 5 III med variabel brännvidd
 5. Swedroids fyndtipsfredag (v14)
 6. Sony kan satsa stort på mobilspel

Mest läst

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
 3. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 4. Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6
 5. Swedroids fyndtipsfredag (v14)
 6. Android Fast Pair får ny layout, stödjer över 100 Bluetooth-enheter

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Androidversion har din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om