Galaxy S6 Edge+ kammar hem förstaplatsen i Swedroids fotoundersökning

Postat:
07:03 - 2016-02-01
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
86

Med en förkrossande majoritet om hela 60 procent av de i skrivande stund över 2 200 rösterna lyckas S6 edge+ slå Swedroids favorittelefon Huawei Nexus 6P och Sony Xperia Z5 Premium med en betytande marginal.

Med närmare 1 334 röster, en god bit mer än dubbelt så många röster som tvåan Huawei Nexus 6P (539) och nästan tre gånger så många röster som testets trea Sony Xperia Z5 Premium (369) visar Samsung att de kan kameror.

Av kommentarerna att utläsa kan vi se att väldigt många lyckades lista ut att ”Enhet 3” var Sony Xperia Z5 Premium. Många kände igen framför allt mörkerprestandan (eller kanske lite elakt sagt bristen därav), oskärpan utmed bildens vänsterkant och det påtagliga blåsticket i mörker – men även beröm utdelades, inte minst för närbildsfoto.

Mellan Galaxy S6 edge+ och Nexus 6P var det betydligt tätare vad gällde läsarnas gissningar i kommentarerna och i analyser skickade till oss via e-post. Majoriteten föredrog av omröstningen att döma onekligen ”Enhet 1”, men i kommentarerna utvecklade många med goda kamerakunskaper sina analyser och argumenterade för att ”Enhet 2” var den bättre.

Det argumenterades exempelvis att ”Enhet 2” var bättre i mörker (även om ”Enhet 1” vid en första anblick kunde tyckas gå segrande ur duellen) då den gav en ärligare bild som inte förlitar sig på artificiella knep för att lyfta fram ljus som inte existerar och en onaturligt hög skärpa.

Oavsett vilken telefon just du valde som segrare i det här blindtestet så kan vi konstatera att när det gäller foto är definitionen av en ”bra bild” kort sagt en smaksak för de allra flesta bedömare.

Man kan förvisso tycka att foto bör vara en vetenskaplig och analytisk fråga där den kameran som bäst representerar verkligheten, vad det mänskliga ögat ser vid fototillfället, är den bästa. Men i verkligheten är det inte alltid så enkelt. Ofta handlar det mer om en definitionsfråga: är foto en konst eller en vetenskap?

I just det här testet vinner Samsung Galaxy S6 edge+, som i dagsläget har en prislapp på strax under 7 000 kronor och upp, med lätthet läsarnas gunst och vi gratulerar därför Samsung till ett mycket gott jobb med kameran i S6-familjen.

Vilken av enheterna ger sammantaget de bästa bilderna?

  • Enhet 1 (S6 Edge+) (60%, 1 334 röster)
  • Enhet 2 (Nexus 6P) (24%, 539 röster)
  • Enhet 3 (Xperia Z5 Premium) (16%, 369 röster)

Antal som röstat: 2 242

Loading ... Loading ...

Enhet 1 (S6 Edge+) | Enhet 2 (Nexus 6P) | Enhet 3 (Xperia Z5 Premium)
(Högerklicka och välj öppna i ny flik för fullstorlek)