Recension:SetCPU – Överklocka din Magic! [Recension] [Root]

Postat:
06:40 - 2009-06-08
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
33

Overclocked Android Titel: SetCPU for Root Users
Testversion: 1.2.0
Utvecklare: Michael Huang
Tillgänglighet: Android Market / xda-developers (SetCPU på Cyrket)
Pris: 0.99 USD på Market – Gratis för medlemmar på xda-developers

***

Upplever du din nya Magic som aningen trött emellanåt, trots att Android rent allmänt är väldigt rappt? Är du villig att offra lite batteritid på att få mer fart under huven? Då är SetCPU for Root Users appen för dig – Om du har en rootad telefon.

Både HTC Magic och Dream/G1 levereras med en Qualcomm-processor som är certifierad till 528 MHz, men i Magic och Dream så har HTC valt att underklocka den till 384 MHz vid arbete och 245 MHz vid vila – gissningsvis för att spara batteri och minska värmeutvecklingen. Android rullar tillräckligt lätt för att i allmänhet – trots de lägre klockfrekvenserna – kännas rapp och responsiv. I allmänhet. Det finns tillfällen då även Android knäar på Magicen, exempelvis vid snabb sidscrollning och animerade sidövergångar då man har många applikationer aktiva.

SetCPU låter dig med en rootad Magic/Dream ställa in önskad klockfrekvens – hur du ställer in den är helt upp till dig. Spara batteri eller optimera prestandan? Du bestämmer.

***

Låt oss i vanlig ordning börja med startskärmen som vi möts av när vi första gången startar appen.

Disclaimer

Här presenteras vi med diverse information samt varningar, bara för att försäkra oss om att vi uppfyller kraven – den här appen kommer t.ex. INTE fungera på Samsung i7500 ”Galaxy”. Vi trycker på den enda knappen som finns att tillgå. Vi kommer inte att se det här dialogfönstret igen.

***

Huvudskärm - Oklockad

Vi möts nu av själva huvudfönstret. Som synes har vi en del valmöjligheter här. Låt oss lista dem uppifrån och ner:

Current Frequency: 384MHz – Aktuell processorhastighet.
384MHz Max – 245MHz Min – Aktuell konfiguration (standard). Som mest rullar den alltså i 384MHz – när telefonen tvingas jobba hårt och som minst rullar den i 245 – vid vila och mindre krävande processer.
Max-slider – Här ställer vi in maxhastigheten – upp till 528MHz.
Min-slider – Här ställer vi in viloläget/energisparläget – 19.2MHz som allra minst. Här utfärdas en varning – gå aldrig lägre än 128MHz trots att du kan! Telefonen kan bli så långsam att den i praktiken slutar svara på dina kommandon.
Apply – Verkställer våra ändringar.
Refresh – Uppdaterar ”Current Frequency”.
CPU Info – Listar djupgående information om processorn – mer om detta senare.
Speed Test – En inbyggd benchmarkfunktion. Bygger på en mindre krävande formel som utförs på tid. Resultatet anges i millisekunder och lägre är bättre.
Set on Boot – Ställer automatiskt in din valda klockhastighet vid systemstart. Kan vara mindre bra att använda om telefonen av någon anledning blir instabil då du överklockar den.
Always Max – Ställer in så att telefonen aldrig går ner i viloläge.

***

Benchmark - Oklockad

Vi börjar med att köra ett benchmark med standardinställningarna – processorn rullar alltså i 384MHz vid testet. 872 ms – säger inte så mycket, men nu har vi något att utgå från.

***

Huvudskärm - Överklockad

Vi ställer upp allt på max, 528MHz på både Min och Max – vi vill inte att den skall råka gå ner något – här skall vi ha allt som bara finns att tillgå. Glöm inte att trycka ”Apply”!

***

Benchmark - Överklockad

Här ser vi samma benchmark igen, fast den här gången med allt på max – och visst är det en skaplig förbättring. Vi har gått från 872 ms till 635 ms – och allt som krävdes var fem sekunder och tre skärmtryck. Jag väljer dock att efter testet köra 528MHz/384MHz (Max/Min), en som jag upplever det lagom balans mellan prestanda och batteritid.

***

CPU-info

Här ser vi slutligen CPU-informationen, en bunt information som jag – och sannolikt de flesta av er – varken har intresse eller behov av att veta vad det är. Kul för statsnördar dock. Kan även vara av intresse för att se om HTC kör olika revisioner av processorn i fråga i olika revisioner av Magic/Dream.

***

Sammanfattningsvis kan vi snabbt konstatera att den här applikationen gör precis vad den ska göra – den ger rootanvändare lite mer prestanda att leka med. Allt som krävs för drygt 37% högre klockfrekvens är en handfull skärmtryck och en rootad telefon. Jag har under den dryga veckan jag har testat den här applikationen inte noterat några som helst bieffekter annat än att batteritiden blir aningen förkortad. Ingen instabilitet, inga låsningar, inga krascher.

En varning utfärdas emellertid om ni kör en telefon med en Androidversion som är äldre än Cupcake (1.5): 1.0 och 1.1 har rapporterats kunna bli aningen instabil med processorn klockad till 528MHz. Version 1.2.0 av SetCPU fungerar inte på äldre versioner än Cupcake – men på xda-developers finns även äldre versioner tillgängliga – inklusive 1.1.8 vilken har fullt 1.0/1.1-stöd.

Vad tycker jag då? Finfin app, fungerar perfekt, väldigt enkel att förstå, enkel att använda. Som vanligt med apps till Android så är de ju allt annat än vackra att se på – inga transparenta glasknappar, inga tjusiga sliders, inga häftiga sidanimationer – bara en enkel app som gör det den ska.

***

Plus för:
* Fungerar till 100%
* Enkel att förstå och använda
* Gratis (för medlemmar på xda-developers)

Minus för:
* Skulle gärna se flera olika typer av benchmarks

***

Betyg: Betyg 4/5