Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sex sätt OnePlus kan ha inspirerats av Apple

Postat:
12:29 - 2018-04-24
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Råkade Apple bara hinna bli först med en bredare typ av sensorjack i skärmen? Hade andra tillverkare redan planerat samma design, eller har de rättat sig efter Apple? Kanske både och.
Även om Essential Phone släpptes före Iphone X är det dock svårt att inte se det som att Androidtillverkarna hakat på. En tillverkare som kanske särskilt har inspirerats av Apple genom åren är OnePlus – om man ser på saken med kritiska ögon.

Exakt hur stor del av designen OnePlus står för kontra moderbolaget Oppo är svårt att svara på. Oppo brukar nämligen i regel lansera en smartphone strax innan OnePlus som har mycket gemensamt med OnePlus nästa toppmodell, men vi tillskriver OnePlus designbesluten i artikeln.

Carl Pei medgav i samband med tillkännagivandet av sensorjacket i OnePlus 6 att de förmodligen inte hade implementerat vissa funktioner lika snabbt om det inte vore för just Apple. Här kommer sex likheter mellan OnePlus och Apples telefoner.

Fysiskt aviseringsreglage

Apple har använt ett fysiskt reglage i Iphones för att stänga av och på ljudlöst läge. Detta är en funktion knappt någon Androidtillverkare anammat – förutom OnePlus. Reglaget har en annan utformning i OnePlus telefoner och det har tre lägen, men det sitter på samma ställe och inspirationen tycks komma från Apple.

Sensorjack

OnePlus 6 har likt många andra Androidmobiler i år ett sensorjack i skärmen. En logisk utveckling eller beror det på designen av Iphone X? Skärmtillverkare tillhandahåller paneler med stöd för jack eftersom det är något de tror kommer bli stor efterfrågan på, vilket bidrar till populariteten.

Sensorerna måste därtill hamna någonstans när ramarna kring skärmarna krymper och ett separat fält är en förhållandevis enkel lösning. Samtidigt har Samsung lyckats lösa det på annat vis och det är svårt att inte dra paralleller till Apple Iphone X.

Gestnavigering

Den här punkten borde vara uppenbar – efter att Apple introducerade knapplös gestnavigering i Iphone X i höstas, har OnePlus gjort samma sak. Gestnavigeringen är redan aktiv i senaste skarpa mjukvaran för OnePlus 5T och kommer vara del av OnePlus 6. Svepen för att gå hem och visa multikörning är exakt samma som i Iphone X.

Även Google ser ut att implementera en form av gestnavigering i Android.

Ansiktsupplåsning

Apple var långt ifrån först med ansiktsupplåsning – inte ens i närheten. Google implementerade ansiktsupplåsning i Android redan hösten 2011. Samsung har därtill i flera år erbjudit ögonskanner.

Apples implementering av ansiktsupplåsning är dock betydligt mer avancerad och säker än Androids motsvarighet. Och efter att Iphone X lanserades i höstas började Androidtillverkare plötsligt implementera sina egna ansiktsupplåsningar.

OnePlus puffade exempelvis för den snabba ansiktsupplåsningen i 5T.

Dubbla bakre kameror

Android var tidigt ute med dubbla bakre kameror. Om vi bortser från 3D-kameror erbjöd exempelvis HTC One M8 dubbla bakre kameror våren 2014. Tillverkare som LG och Huawei släppte mobiler med två kameror på bakstycket våren/sommaren 2016.

Anledningen till att OnePlus kanske inspirerades av Apple är att tillverkaren satsade på dubbla bakre kameror först efter att den amerikanska elektronikjätten gjorde det i och med Apple Iphone 7 Plus hösten 2016. OnePlus nästa smartphone, ”5”, erbjöd dubbla bakre kameror vilka därtill hade samma utformning, position och funktionalitet.

Glasbakstycke

OnePlus bekräftade idag att sexan har glasbakstycke. Glas har använts för smartphones i många år och förra hösten avfärdade Pete Lau trådlös laddning, så varför just nu? Kan det ha att göra med att Iphone X och Iphone 8 har bakstycken av glas?

Vad tror ni – har OnePlus härmat Apple eller är flera av punkterna tillfälligheter?

Aktuellt

Vilken mobiltillverkare tror du kommer utmärka sig mest i år?

Android på Prisjakt

OnePlus 6T
Huawei Mate 20 Pro
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy Note 9
Google Pixel 3
9

Test av OnePlus 6T

9.2

Test av Google Pixel 3 XL

9.1

Test av Sony Xperia XZ3

8.9

Test av Sony Xperia XZ2 Premium

8.6

Test av LG G7 ThinQ

8.1

Test av Nokia 8 Sirocco

9.3

Test av Samsung Galaxy Note 9

8.9

Test av OnePlus 6

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar
 2. Det här är förmodligen inte LG G8
 3. Vilken tillverkare tror du kommer sticka ut mest under 2019?
 4. SwiftKey skryter med hur snabbt deras tangentbord blivit
 5. Kan det här vara Samsung Galaxy S10 i ett skal?
 6. Samsung berättar mer om sin flexibla mobil, kallar det för en ”ny era”

Mest läst

 1. Google har slutat tillverka Chromecast Audio
 2. Samsung börjar uppdatera Galaxy S9 och S9 Plus till Pie i Sverige
 3. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar
 4. Kan det här verkligen vara OnePlus 7?
 5. Rykten om Samsung Galaxy S10 X: sex kameror, 5G och en 1TB lagring
 6. Krav på pant för mobiltelefoner i sakpolitisk överenskommelse mellan S, C, L och MP

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkare tror du kommer sticka ut mest under 2019?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Survey