Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Sky Widget – Väderwidget [Recension]

Postat:
23:19 - 2009-05-27
Skribent:
Manny B
Kommentarer:

Sky Widget International I och med att Android 1.5, även känd som ”Cupcake”, släpptes så öppnade Google äntligen upp för widgets på din Androidtelefons Home Screen(s). Det har till en början varit lite glest med widgets, men det blir bättre för var dag som går – och detta är en av de bättre.

”Sky Widget International” bygger på den numera Google-anställde 22-åringen Jeffrey Sharkeys väderwidget, men har till skillnad från förlagan stöd för hela världens väder, inte bara nordamerika.

När vi har installerat widgeten, vilken vi finner här, så börjar vi med att köra en ”long press” på en ledig yta någonstans på någon av dina home screens där du sedan väljer ”Widgets” i menyn, varpå du möts av följande skärm:

skywid-1

Vi har här att välja mellan ”Forecast”, ”Forecast Large” och ”Forecast Tiny”. Varje skärm i Android består av 4×4 block och ”Forecast” tar 1×2 block – ett på höjden och två på bredden – i anspråk. Detta är min personliga favorit. ”Forecast Large” tar 1×4 block och ”Tiny” tar 1×1 block.

Vi väljer ett av dessa alternativ och möts då av nästa skärm, där vi får ställa in hur widgeten skall fungera.

skywid-2

Här har vi som synes ett antal valmöjligheter.

* My current location – Widgeten finner automatiskt var du befinner dig, antingen via GPS eller via nätverkstriangulering (3G-master).
* My current and auto-refreshed location – Samma som ovan, men uppdaterar sig automatiskt om du förflyttar dig till en annan stad/plats.
* Manual search – Om du inte vill använda ovanstående lokaliseringsmetoder så kan du manuellt mata in valfri ort.

* Språkval – Här matar vi in ”sv” för att få widgeten att använda svenskt språk och ange temperaturen i celsius. Default är ”fr” då utvecklaren av widegeten är fransman.

Lite längre ner på samma skärm, utanför bild, kan man även ställa in teckenkodning för stöd för exempelvis kinesiska eller ryska, samt uppdateringsintervall angett i timmar. Ytterligare lite längre ner finner vi två knappar; ”Verify on map” och ”Save”. Den förstnämnda låter dig helt enkelt via Google Maps dubbelkolla så att du har angett rätt ort/plats manuellt och ”Save” sparar helt enkelt dina inställningar och skapar widgeten. Nedan följer de tre storleksalternativen, från liten till stor (klicka för större bilder):

skywid-tiny skywid-normal skywid-large

Som ni ser så visar ”Tiny” följande: Aktuellt väderförhållande, aktuell temperatur och slutligen max/min-temperaturer under dagen. Den mellanstora visar samma sak, men även ortsnamn samt väderförhållande i textform, och ”Large” visar slutligen allt detta plus en flerdygnsprognos.

Om man vill ha flerdygnsprognosen men inte vill slösa bort fyra block så kan man genom att ”klicka” widgeten få upp flerdygnsprognosen i ett nytt fönster:

skywid-forecast

En smart detalj är att man från detta fönster manuellt kan tvinga fram en uppdatering av aktuell temperatur om man inte vill vänta på att den skall autouppdatera, vilket sker med en timmes mellanrum i sitt tätaste intervall. Denna uppdatering görs genom att man ”tappar” på rubriken.

Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att detta är en av mina absoluta favoriter, alla kategorier. Den är enkel, snabb och mycket lätt att ställa in och använda. Inget bloat, inga onödiga animationer, ingen reklam. Bara en ren väderwidget i minimalistisk anda. Utrymme för förbättringar finns, dock. Exempelvis skulle jag gärna se att man från flerdygsnprognosen kunde ”tappa” valfri dag, varpå webbläsaren öppnas och man länkas till en mer utförlig prognos för dagen i fråga. Jag har på känn att detta kommer i sinom tid, men tills dess får vi hålla ut och klara oss utan.

Betyg: Betyg 4/5

Mest kommenterat

 1. Hur ofta laddar du mobilen?
 2. Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro
 3. Opinion: Fingeravtrycksläsare på bakstycket fortfarande bäst
 4. Freja kan användas som legitimation vid paketutlämning hos PostNord
 5. Apple har presenterat tredje generationens AirPods
 6. Här kan du se presentationen av Pixel 6 och Pixel 6 Pro live

Mest läst

 1. Hur ofta laddar du mobilen?
 2. Allt om Googles nya telefoner Pixel 6 och Pixel 6 Pro
 3. Konceptbilder på Samsung Galaxy S22 Ultra
 4. Qualcomm ogillar att Google skapat egen systemkrets
 5. Ännu fler Google Pixel 6-läckor innan presentationen
 6. Opinion: Fingeravtrycksläsare på bakstycket fortfarande bäst

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur ofta laddar du i regel mobilen?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om