Snart kommer Ubuntu för Android – ”det finns en PC som försöker ta sig ut”

Postat:
00:36 - 2012-02-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
88

Ubuntu är som många androidintresserade säkert vet en av världens populäraste och mest lättillgängliga Linux-distributioner. Tidigare i februari skrev vi om hur Samsung Galaxy Nexus hade använts som en stationär dator och nämnde då en framtid i vilken mobiler ersätter datorer och laptops. Nu är vi ett steg närmare den framtiden för Canonical, utvecklaren bakom Ubuntu, har tillkännagivit Ubuntu för Android.

Lösningen liknar Motorolas Webtop som tillverkaren använt för sina Atrix-enheter. Genom att sätta sin dubbelkärniga androidmobil i en dockningsstation kan man med Ubuntus hjälp förvandla mobilen till en fullskalig Ubuntu-dator, med tillgång till ens filer som bilder och videor.

Så fort man kopplar in enheten i stationen startas Ubuntu. Det går dessutom att samtidigt använda ens vanliga androidappar och man fortsätter få notifikationer från Android. Eftersom Android är Linux-baserat kan Ubuntu och Android dela samma kernel och köras sida vid sida.

Det här är stort, vilket inte minst märks av den stadiga ström exalterade tips som strömmat in till Swedroid under senkvällen. Vi ser verkligen fram emot att få testa Ubuntu för Android. Systemet kräver kompetent hårdvara och nu har vi fått svaret på frågan vad man ska ha fyra kärnor i en mobil till. Mer information finns att hämta på Ubuntus hemsida och lösningen kommer att visas upp under MWC nästa vecka.

Systemkrav

  • Dubbel-kärnig 1GHz-processor
  • Videoaccelerering: delad kernel-drivrutin med associerad X-drivrutin; Open GL, ES/EGL
  • 2GB lagringsutrymme för systemfilerna
  • HDMI: video ut med sekundär ”frame buffer”
  • USB host-mode
  • 512MB RAM

Tack till alla som tipsat!

Lägsta pris på Samsung Galaxy Note på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Sensation XE på Prisjakt just nu: