Sociala medier och videotjänster berättar hur många som sett ett inlägg eller en video. Företagen vill att siffrorna ska vara så höga som möjligt. Ett stort antal visningar kan inspirera andra att skapa innehåll, få annonsörer att annonsera och besökare att läsa eller titta: det ser bättre ut.
I praktiken betyder en ”visning” väldigt lite. Instagram och Tiktok anser att en video visats så fort videon börjat spelas upp, även ifall användaren omedelbart skrollar vidare. Om videon överhuvudtaget börjat laddas anses det vara en ”visning”.
Youtube hade tidigare ett vettigare upplägg för Shorts: att användaren behöver titta en viss tid för att videon ska ha ”visats”. Men häromveckan bytte Youtube till samma metod som Instagram och Tiktok. Om Netflix hade använt samma metod hade du sett en film varje gång Netflix automatiskt börjar spela upp den, även om du direkt hoppade tillbaka.
Facebook ökar antalet visningar så fort bilder och text överhuvudtaget visats på skärmen. Twitter (X) har samma upplägg – det räcker att du skrollar förbi 15 inlägg för att alla ska ha ”visats”. Allt som syns flyktigt på användares skärmar överallt på tjänsten får räknarna att öka. Antalet visningar blir på så vis missvisande och uppblåsta.
Även Netflix räknar numera visningar på ett märkligt vis bara för att antalet visningar ska bli högre. Om du sett två minuter av en 120-minuters film har du ”sett” den, enligt Netflix. Netflix valde två minuter för att företaget anser att tiden räcker för att avgöra att användaren avsiktligt spelade upp innehållet, men det handlar om att driva upp antalet visningar.
Andra strömningstjänster berättar inte ens hur en visning räknas. Om företagen säger att en titel var en stor succé och sågs av så och så många miljoner människor kan en stor skara i praktiken bara tittat några minuter. Nästa gång du ser visningar på internet är det bäst att ta siffran med en stor nypa salt.