Sökjätten visar upp modulära telefonen Ara

Kan släppas som "Google Ara"

Postat:
13:57 - 2014-03-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
86

Drömmen om en modulär, uppgraderingsbar smartphone kommer bli verklig tack vare Googles satsning Ara, vilken började som ett Motorola-projekt. Komponenter som RAM, chipp, kamera, batteri och skärm sätts in i ett enkelt chassi och hålls fast genom magnetism. Själva chassit har ett väldigt litet batteri som tillåter att komponenter kan bytas ut medan telefonen är igång.

Modulerna har olika storlek och användare som prioriterar batteritid kan sätta in flera batterimoduler. Chassit har även plats för en modul på framsidan, som exempelvis kan bestå av en högtalare. Eftersom det är så enkelt att byta komponenter kan telefonen anpassas inte bara efter användares behov, utan även efter behov för särskilda tillfällen.

De som bor och lever i hushåll har naturligtvis möjlighet att dela komponenter inom familjen. Googles ambition är att Ara ska vara en smartphone för alla världens människor – en smart mobil alla kan skaffa och ha råd med. Företaget berättar att det blir en del extrakostnader gentemot en slimmad, fast konstruktion, men att användare istället kan välja komponenter utifrån egen plånbok. Funktionalitet som inte är väsentlig kan prioriteras bort för att hålla priset nere.

Google nämner ett startpaket för 50 dollar med en konstruktion som bara innehåller skärm, en billig processor, Wi-Fi och ett batteri. Skeletten för modulerna kommer ha olika storlek, från Iphone-storlek upp till chassin stora som phablets. Google arbetar på att bygga ett ekosystem kring Project Ara med företag som skapar och säljer moduler. Allt i ekosystemet är gratis för utvecklare och har öppen källkod. Första versionen av Ara kommer förhoppningsvis framåt slutet av året.

Senaste artiklarna om PROJECT ARA

→ Se fler artiklar om ämnet