Sony berättar om skärmarna i Z3 och Z3 Compact

Teknik som är snäll mot batteriet

Postat:
12:08 - 2014-09-18
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
I ett inlägg på egna produktbloggen berättar Sonys Takao Yagi om skärmarna i Xperia Z3 och Xperia Z3 Compact. Yagi har arbetat med Sonys mobilskärmar sedan 2004, efter fem år i hjärtat av företagets TV-avdelning.
Han menar att mobilskärmar är en balansakt mellan livfulla och naturliga färger, mellan ljusstyrka och batteritid och mellan mjuk- och hårdvara. Sony började använda en ny typ av LED-bakbelysning för Xperia Z2 som enligt Yagi tillät en bättre balans mellan livlig och naturlig färgåtergivning.

sony-xperia-z3-compact-test-swedroid-bild-4

I Z3 har tillverkaren istället satsat på ljusstyrkan. Yagi menar att Sonys forskning visar att ljusstyrka är förknippat med vårt minne: ju livligare ett minne är, desto ”ljusare” erinrar vi oss det. Sony har försökt öka ljusstyrkan i nya Z3-enheterna utan att tumma på batteritiden.

Som vapen har teamet utvecklat en algoritm kallad ”local adaptive contrast” som analyserar varje enskild pixel och optimerar pixelns kontrast. Det ger enligt utsago en högre dynamisk kontrast per pixel utan att behöva öka intensiteten för bakbelysningen. Sony får större kontroll över hur mycket ljus varje cell släpper igenom, vilket sägs dra upp ljusstyrkan utan att använda mer energi.

Sony har även finslipat hur vita färger visas genom något de kallar för ”live colour LEDs”. En annan kalibrering är mer ljuseffektiv LED-teknik som gör att ljusstyrkan kan ökas utan att stegra bakbelysningen.

Sista steget är en metod Sony kallar ”memory on display”. En viss del av minnet är tillägnat skärmen, så enheten kommer alltid ihåg vad skärmen för tillfället visar. När en statisk skärm visas behöver inte skärmen använda enhetens processor för att uppdatera innehållet, något som liknar tekniken LG använder sig av i G2.

Mest kommenterat

 1. Har IOS bättre appar än Android?
 2. Plot twist: Nya Chromecast med Google TV är sämre, inte bättre
 3. Rapport: Google planerar ny Chromecast med Google TV
 4. Vilken tillverkare saknar du mest – HTC eller LG?
 5. Windows 11 populärt, anammades dubbelt så snabbt som Windows 10
 6. Vi har nått gränsen för upplösningar på mobiler, annat har tagit över

Mest läst

 1. Plot twist: Nya Chromecast med Google TV är sämre, inte bättre
 2. Europriserna för Galaxy S22-serien
 3. Har IOS bättre appar än Android?
 4. Rapport: Google planerar ny Chromecast med Google TV
 5. Vi har nått gränsen för upplösningar på mobiler, annat har tagit över
 6. Googles billigaste Pixel kan släppas i maj

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkare saknar du mest – HTC eller LG?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om