Sony Ericsson förklarar hur de uppgraderar sina enheter till Android 4.0

Postat:
15:34 - 2011-12-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
52

Alla vill vi naturligtvis ha snabba uppdateringar till senaste androidversionen och många undrar ibland varför tillverkare tar sådan tid på sig. Sony Ericsson har på sin utvecklarblogg försökt förklara uppgraderingsprocessen och på så vis kanske skapa lite mer förståelse för att det ibland tar tid att få alla bitar på plats.

Inlägget berättar att Sony Ericssons ingenjörer inledde arbetet med att få Ice Cream Sandwich att fungera på Xperia-serien från 2011 redan samma dag som Google släppte källkoden. Tillverkaren hade inte tillgång till källkoden i förväg, utan fick den samtidigt som allmänheten.

I källkoden till Android 4.0 används ett HAL som i viss utsträckning är anpassat för Texas Instruments processorplattform. Eftersom Sony Ericsson använder Qualcomms plattform var de därför först tvungna att byta ut Androids standard-HAL med sin egen variant.

Vad är då ”HAL” för något? Akronymen står för ”Hardware Abstraction Layer” och är den del av ett operativsystem som sköter kommunikationen mellan applikationer och hårdvarukomponenter. Som kuriosa kan nämnas att ”HAL” även är namnet på datorn i Stanley Kubricks klassiker 2001 – ett rymdäventyr, vilket i sin tur är en anspelning på IBM (”HAL” ligger en bokstav före i alfabetet).

Sony Ericsson förklarar vidare att trots att 2011-års Xperia-serie använder samma hårdvaruplattform (Qualcomm 8255) finns skillnader i skärmstorlek, minne och modemkonstellationer. Därför måste de sedan se till att alla grundläggande funktioner fungerar på varje enskild modell.

Därefter inleds arbetet med att anpassa Googles källkod till Sony Ericssons behov. Tillverkaren har ett eget gränssnitt med egna funktioner och lösningar och dessa måste integreras med källkoden. Sony Ericsson berättar mycket mer än detta och vill man veta mer kan man läsa hela inlägget.

Tack till alla som tipsat!

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc s på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia ray på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia neo på Prisjakt just nu: