Sony Ericsson introducerar tre nya telefonmodeller: neo, play och pro [MWC]

Postat:
03:24 - 2011-02-14
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
76

Sony Ericsson introducerade inte mindre än tre nya telefonmodeller under gårdagens presskonferens i Barcelona; XPERIA pro, XPERIA neo respektive XPERIA play. Företagets VD, Bert Nordberg,  inledde konferensen genom att berätta att man globalt sett sålt 10 miljoner stycken Xperia-enheter och presterat en turn-over på 1,1 miljarder euro.

Xperia neo presenterades parallellt med Sony Ericssons omarbetade version av UX-gränssnittet (se vår videogenomgång här), som kommer att följa med samtliga fyra kommande telefonmodeller, liksom Android 2.3 / Gingerbread. Vidare bygger nykomlingarna på en likadan Snapdragon-plattform från amerikanska QualcommMSM8255 – med en processor som tickar på i 1GHZ. Mängden RAM respektive inbyggt flashminne är snudd på identisk för samtliga modeller och användare kan förvänta sig cirka 300MB ledigt för programinstallationer och omkring 300MB tillgängligt RAM.

Bland de övriga specifikationerna märks en 3,7″ stor FWVGA-upplöst (480×854 px)  reality display-skärm (oklart vad detta är för paneltyp) med bildförbättringsmotorn Bravia Engine; för högre kontrast vid filmtittande och/eller bildvisning. Enheten har en 8MP på baksidan med en bakgrundsbelyst CMOS-sensor – Exmor R – och LED-belysning samt en 2MP kamera i fronten, videoinspelning sker upp till 720p. Den är även utrustad med HDMI-utgång, Bluetooth 2.1, FM-radio, microSD-kortplats, 802.11 b/g/n, GPS etc.

I fronten på enheten sitter en taktil knappsats om tre knappar och dessa är i ordningen från vänter till höger: Bak, Hem, Meny. På vänstersidan sitter dels 3,5mm-utgången samt microUSB-anslutningen och på högersidan finner vi power-knappen, kameraknappen samt volymknapparna. Vikten ligger på 126 gram, det vill säga 9 gram mer än Xperia Arc trots den mindre skärmen, och måtten lyder: 116.0 × 57.0 × 13.0 mm. Releasedatum i Sverige är om cirka tre månader, vilket borde innebära att vi ser den i butik mot slutet av april.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=lflL3FCzTRQ

[XPERIA neo]

[XPERIA neo white paper]

Xperia pro påminner i mångt och mycket om Symbian-telefonen Vivaz Pro sett till konstruktionen. Enheten har en 3,7″ stor skärm av samma typ som gäller för Xperia neo/arc och även samma typ av kamera, både i fronten och på baksidan. Faktum är att specifikationerna inte skiljer sig nämnvärt åt från de andra enheterna och den stora skillnaden ligger främst i det utfällbara QWERTY-tangentbordet, som i sin tur skiljer sig en del från det som sitter på Xperia X10 mini pro vad berör både tangentbordslayout och antalet knappar.

Den taktila knappsatsen i fronten, belägen strax nedanför skärmen, har följande knappar i ordningen från vänster till höger: Bak, hem, meny. På telefonens vänstersida sitter dels en power-knapp och dels 3,5mm-utgången, högersidan döljer en kamera-knapp samt knappar för volymjustering.  På ovansidan av enheten sitter microUSB-ingången.

[XPERIA pro]

Xperia play är precis som namnet antyder en telefon med speciellt bra spelmöjligheter och den första smartphone att erhålla en Playstation-certifiering någonsin. Certifieringen innebär att enheten får åtkomst till en speciell Playstation-kanal på Android Market, där titlar speciellt anpassade för Playstation-certifierade enheter dyker upp. Till en början kommer den här kanalen att hysa titlar  från utvecklare eller förläggare så som Gameloft, Electronic Arts, Polarbit, Trendy Entertainment  m.fl.  Bland de titlarna som visades upp under presskonferens noterade vi Fifa, Dungeon Defenders, Asphalt och Reckless Racing – samtliga titlar som sedan tidigare funnits/finns tillgängliga genom Android Market.  Den enda titel vars namn vi kände igen från från Sonys Playstation-enheter, utöver möjligtvis Fifa, var första versionen av Crash Bandicoot – vilken i sin tur flöt på fint och fungerade riktigt bra med den utfällbara spelkontrollen.

Än så länge är något pris inte annonserat, men Xperia play respektive neo kommer att ligga nära varandra i pris enligt representater på plats från Sony Ericsson. Vi kunde även konstatera att kamera-applikationen i Xperia Play är standardversionen som följer med Gingerbread. Anledning till detta är att telefonen saknar Sonys Exmor R-sensor.

[XPERIA play]

[XPERIA play white paper]

Pressbilder