Sony Ericsson tillkännager Xperia arc – efterföljaren till Xperia X10?

Postat:
06:06 - 2011-01-06
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
135

Sony Ericsson har under CES-mässans tredje dag officiellt lanserat sin första telefon för det nya året – Xperia arc. Bland specifikationerna märks en 4,2″ stor skärm med FWVGA-upplösning (854 x 480), 1GHz CPU, 8MP kamera och enheten mäter 63 x 125 x 8.7 mm samt väger 117 gram. I förhållande till Xperia X10, som väger 135 gram och mäter  63 × 119 × 13 mm, är Xperia arc 18 gram lättare och 6mm bredare samt 4,3mm eller 33% tunnare. Enligt Rikard Skogberg på Sony Ericssons produktblogg kommer telefonen inte att finnas tillgänglig i butik förrän slutet på första kvartalet/början på andra.

Utöver att erbjuda mer och samtidigt vara tunnare än föregångaren hyser Xperia arc en mängd andra nyheter; skärmen bygger numera på Bravia-teknik från Sony vilket sägs borga för bättre bildkvalitet och ökad synlighet i solljus, skärmglaset är dessutom av mineralglas och därmed repbeständigt. Vidare har kameran fått en ny CMOS-sensor (Exmor R) med högre ljuskänslighet och en lins med en maximal bländaröppning på f/2,4 för bättre bilder i mörkare miljöer. I övrigt skickar Sony Ericsson med Android 2.3 / Gingerbread som är anpassat med Sony Ericssons UX-gränssnitt och medföljande applikationer i form av Timescape och PlayNow. På CES-mässan cirkulerade dock telefoner som körde Android version 2.4, en ännu inte tillkännagiven Android-version.

Det är inte helt klart vilken hårdvaruplattform arc bygger på, men det mesta talar för samma Qualcomm-plattform som HTC Desire HD använder (MSM8255) och prestandan torde därför bli jämbördig. Vad som avses med telefonminne är vi osäkra på, men förmodligen rör det sig om mängden internt lagringsutrymme och där får 512MB sägas vara i absolut minsta laget. Trots den låga vikten är batteriet fortfarande på hela 1500mAh och vi vet av erfarenhet att andra generationen Snapdragon drar mindre ström än föregångaren, bland annat då den bygger på 45nm tillverkningsteknik, vilket bör resultera i en riktigt bra batteritid för nykomlingen.

Sony Ericsson Xperia arc specifikationer

 • Processor: 1 GHz Qualcomm
 • Operativsystem: Google Android 2.3 / Gingerbread
 • 4,2 ” Sony Mobile Bravia Engine 16,777,216 färger TFT med kapacitiv multi-touch
 • 854 x 480 pixlars upplösning (FWVGA)
 • HDMI, MicroUSB, 3,5mm ljudutgång med FM-radio
 • Bluetooth med A2DP-stöd, GPS, WiFi 802.11 b/g/n
 • Reptåligt mineralglas
 • 1500mAh batteri
 • Storlek: 125 x 63 x 8.7 mm
 • Vikt: 117 grams
 • Telefonminne: Upp till 512 MB
 • Minneskort: Upp till 32GB
 • Färger: Midnight Blue, Misty Silver
 • 8.1 megapixel kamera med Sony Exmor R™ CMOS-sensor (f/2.4), autofokus, LED-lampa

6 januari 2011, Stockholm Sverige – Idag presenterar Sony Ericsson Xperia™ arc. En smartphone med den främsta tekniken och en enastående multimedieupplevelse med senaste versionen av Android – 2.3. Xperia™ arc är den första av en ny generation Xperia-smartphones som kommer att lanseras under 2011.

“Vi startar 2011 starkt genom att lansera vår mest spännande Xperia™-produkt hittills.  Xperia™ arc kombinerar den senaste Sony-tekniken med snygg design för att underhålla och överraska konsumenten. Allt med den senaste Android-plattformen”, säger Joakim Liljedahl, marknadschef för Sony Ericsson i Norden.

Xperia™ arc tar Sony Ericssons välkända formspråk till nästa nivå. Xperia™ arc är supertunn och lätt med endast 8.7 mm på sin tunnaste del och en extra stor 4.2 tums multi-touch-skärm. Konstruerad av förstklassigt material med en lätt båglinjeformad kropp. Det är en elegant och kraftfull smartphone utformad för att passa perfekt i användarens hand. Den bästa Sony-teknologin finns inuti Xperia™ arc. Reality-displayen med Mobile BRAVIA® Engine levererar en kristallklar bild som förstärker underhållningsupplevelsen. Dessutom möjliggör Sonys prisbelönta Exmor R™-sensor, med f/2.4 lins, färgstarka bilder av hög kvalitet och HD-video, även i svagt ljus. Alla bilder och videos kan delas till din TV i HD-kvalitet via den inbyggda HDMI-kontakten.

Xperia™ arc lanseras med den senaste versionen av Android™ som bland annat ger tillgång till ”Google Mobile Services” och oändlig åtkomst till applikationer på Android Market™. Xperia™ smartphones ger den främsta underhållningen utöver basutbudet så som applikationer, kartor, e-post och snabbt internet för att skapa den mest underhållande smartphoneupplevelsen.

Pressmeddelande Xperia arc

[Xperia arc produkthemsida]

[Xperia arc specifikationer]

[Sony Ericssons YouTube-kanal – se filmer på enheten]

Lägsta pris på Sony Ericsson X10 på Prisjakt just nu:

 

 

 

Lägsta pris på Sony Ericsson X8 på Prisjakt just nu: