Sony Ericsson: X10 får Gingerbread i augusti

Postat:
16:06 - 2011-06-20
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
30

httpvh://www.youtube.com/watch?v=zfEOU8juGec

I slutet av mars i år lät Sony Ericssons Rikard Skogberg på den officiella Sony Ericsson-bloggen meddela att trotjänaren Xperia X10 skulle få uppdateringen till Android 2.3.3/Gingerbread. Tidsramen som då uppgavs var slutet av andra kvartalet till och med början av det tredje kvartalet, det vill säga juni eller juli.

Sedan dess har det meddelats att uppdateringen försenas till i höst, något som förstås skapade en del muttrande bland X10-ägare som är trötta på att vänta. Rikard Skogberg meddelar emellertid idag på Sony Ericssons produktblogg att de siktar på en utrullning i början av augusti månad vilket åtminstone är aningen bättre än spekulationerna om september/oktober som tidigare har cirkulerat.

Uppdateringen till Gingerbread kommer, utöver godsakerna som Android 2.3 för med sig, även få stora delar av gränssnittet och funktionerna som vi ser i Xperia arc, vilket med tanke på arcs rapphet av naturliga skäl är något att se fram emot.

SE meddelar vidare att de till skillnad från vad som sades i mars kommer att portera över kameramjukvaran från Eclair-versionen av SE:s UX-gränssnitt istället för att använda Androids standardmjukvara för kameran, vilket förstås är en stor bonus då Android standardmjukvara är allt annat än omfattande och kompetent.

För ägare av X10 mini/mini pro och X8 så är nyheterna mindre goda, då SE står fast vid att dessa enheter på grund av en för liten RAM-mängd inte kommer uppdateras förbi nuvarande Android 2.1/Eclair. Med endast 256 MB så ligger dessa enheter onekligen i det lägre segmentet vad gäller RAM, så vi kan inte säga att vi anser att de är helt snett ute, men däremot borde de ha kunnat förutse detta och utrustat dessa enheter med 384 eller 512 MB RAM redan från början.

Om Android 2.3 på grund av hårdvarubegränsningar är uteslutet så borde Android 2.2 ändå vara möjligt, vilket bland annat skulle kunna ge dessa enheter den välbehövliga ”Apps on external storage”-funktionen vilken låter användaren flytta (vissa) appar till SD-kortet och därmed spara värdefull plats på det interna lagringsminnet som på X10 mini/mini pro och X8 tenderar att vara konstant fullt.
 

Via Sony Ericsson Product Launch Blog. Tipstack till Xperia och Thunder!
 

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia neo på Prisjakt just nu: