Sony Ericssons Xperia-serie först med att stödja WebGL

Postat:
15:32 - 2011-11-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
30

Sony Ericsson har meddelat att deras Xperia-serie från 2011 är först i androidvärlden med att stödja hårdvaruaccelererad WebGL genom den medföljande webbläsaren. Det var i senaste firmware-uppdateringen som webbläsarna i Xperia-serien fick stöd för WebGL, vilket är ett mjukvarubibliotek som gör att JavaScript kan generera interaktiv 3D-grafik som använder sig utav telefonens GPU.

På Sony Ericssons sajt för utvecklare beskriver tillverkaren hur man skapar webbapplikationer i 3D som utnyttjar WebGL. Alla större webbläsare för datorer (Firefox/Chrome/Safari/Opera) förutom Internet Explorer stödjer standarden.

På mobilfronten är det utöver Xperia-serien dock bara Nokia N900 och BlackBerry PlayBook som hittills kan hantera WebGL. Fördelen med WebGL är att inga plug-ins krävs så länge webbläsaren har stöd för tekniken. De som vill veta mer om WebGL på Xperia-mobilerna kan besöka Sony Ericssons hemsida.

Det skall också tilläggas att Firefox för Android erbjuder stöd för WebGL, men då i en något begränsad form eftersom stödet för hårdvaruacceleration inte verkar vara optimerat. Samsung Galaxy S II ger exempelvis 9 FPS mot 30+ FPS för Xperia Arc i Walt Disney Head-demot, som tillhör ett av de WebGL-demon Sony Ericssons länkar till i sitt blogginlägg.

Bockar och bugar för alla som tipsat!

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc s på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia ray på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia neo på Prisjakt just nu: