Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony introducerar toppmodellerna Xperia XZ2 och XZ2 Compact med ny design

Postat:
12:04 - 2018-02-26
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Sony har under morgonen introducerat de två toppmodellerna Xperia XZ2 och XZ2 Compact under Mobile World Congress. Elektronikföretaget har slutligen satsat på en ny design och på det numera så trendiga bildförhållandet 18:9.
Vi börjar med hårdvaran för Xperia XZ2, vilken först och främst har utrustats med en 5,7-tumsskärm med LCD-teknik, HDR-stöd, bildförhållandet 18:9 och 1080 x 2160 pixlar. Under chassit sitter prestandachippet Qualcomm Snapdragon 845, 4GB RAM, 64GB lagring, minneskortsplats, samt ett 3180mAh-batteri.

På baktycket finner vi Sonys egna 19MP-kamera (f/2,0) med en 0,53-tums Exmor RS-sensor. Precis som tidigare kan kameran spela in slowmotion-video med 960 bildrutor per sekund, men numera i hela 1080p. En annan ovanlig finess är möjligheten att spela in HDR-video i 4K, något Sony säger att de är först med i en smartphone. På framsidan sitter en 5MP-sensor för videosamtal och självporträtt.

Övriga finesser inkluderar stereohögtalare (med S-Force Front Surround), USB-C, NFC och Bluetooth 5.0. Den klassiska hörlursutgången saknas i båda telefonerna, men en adapter medföljer. Sony har implementerat en vibrationslösning med det tjusiga namnet Dynamic Vibration System vilken är tänkt att få musik och videor att kännas mer levande.

Konstruktionen mäter 153 x 72 x 11,1 millimeter och väger 198 gram. Båda telefonerna är i vanlig ordning IP68-klassade och de har stöd för dubbla SIM-kort. Fingeravtrycksläsarna har flyttats från strömknappen till bakstycket. Det är spekulation, men anledningen till flytten kan vara att Sony vill sälja sina smartphones i USA med aktiva läsare. När sensorn satt i strömknappen var Sony nämligen tvunget att inaktivera dem i USA, på grund av licenser och patent.

Den större modellen har ett glasbakstycke (skyddas av Gorilla Glass 5) medan Compact har en baksida av plast – mer om den mindre upplagan nedan.

Sony XZ2 Compact

Det nättare syskonet har det allra mesta gemensamt med Xperia XZ2 – bra Sony. Största skillnaden är den mindre panelen, med sina 5 tum. Sony har återigen använt LCD, HDR, 18:9, och 1080 x 2160 pixlar. Batterikapaciteten är den här gången 2870mAh.

Sonys speciella feedbacksystem saknas i Compact, men i övrigt får kunder samma prestanda och funktionalitet. Yttermåtten för Compact lyder 135 x 65 x 12,1 millimeter med en vikt på 168 gram. Den största tjusningen med Compact-serien är förstås det mindre formatet, så hur pass liten är egentligen telefonen?

Vi återkommer med en storleksjämförelse, men om vi snabbt jämför med Google Pixel 2 är nya Compact drygt en centimeter lägre och nästan fem millimeter smalare. Pixel 2 har förvisso det mer traditionella bildförhållandet 16:9 – Sony är först med 18:9 i femtumsformatet.

Pris och tillgänglighet

Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact blir tillgängliga i Sverige 6 april, för 7990 kronor respektive 5990 kronor. Det är en markant lägre prissättning än för Samsung Galaxy S9-duon.

Enheterna har som sagt stöd för dubbla SIM-kort och de kör Android 8.0 Oreo från början. De som förbokar Xperia XZ2 får hörlurarna Sony WF-1000X på köpet, vilka Sony säger har ett värde på 2700 kronor.

Aktuellt

Konkurrensen: Apple har introducerat tre nya Iphones. Toppmodellen kostar 18 395kr.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.6

Test av LG G7 ThinQ

8.1

Test av Nokia 8 Sirocco

9.3

Test av Samsung Galaxy Note 9

8.9

Test av OnePlus 6

8.8

Test av Sony Xperia XZ2

8.5

Test av Nokia 7 Plus

8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

0

Google Home med skärm – Lenovo Smart Display 10

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Hur viktigt är det för dig idag att en mobil har hörlursutgång?
 2. Swedbank byter ut sina bankdosor nästa år – vill minska risken för bedrägeri
 3. OnePlus kommer släppa smart-TV
 4. Påstådda pressbilder på Google Pixel 3 och Pixel 3 XL i skal
 5. Xiaomi erbjuder mobilflaggskepp, aktivitetsarmband, Bluetooth-hörlurar och en laptop för samma pris som Apple Iphone Xs
 6. Svenska mobilsurfandet fördubblades i juli – växte mest på Gotland

Mest läst

 1. Apple introducerar Iphone Xs och bjässen Xs Max
 2. Hur viktigt är det för dig idag att en mobil har hörlursutgång?
 3. Xiaomi erbjuder mobilflaggskepp, aktivitetsarmband, Bluetooth-hörlurar och en laptop för samma pris som Apple Iphone Xs
 4. Google lägger ned Gmail-alternativet Inbox
 5. Så här ser Samsungs nya Pie-baserade gränssnitt ut – stödjer gestnavigering
 6. Första aptitretaren för Google Pixel 3

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur viktigt är det för dig att en mobil har 3,5mm-jack? [2018]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar