Sony köper Ericssons hälftenandel i Sony Ericsson

Postat:
09:28 - 2011-10-27
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
54

Ericsson har valt att acceptera ett bud på 1,05 miljarder euro, motsvarande 9,5 miljarder svenska kronor, för sin hälftenandel i Sony Ericsson. Det innebär att telefontillverkaren blir ett helägt dotterbolag till Sony.

Bakom beslutet att sälja ligger trenden mot allt smartare och mer funktionsrika telefoner. Ericsson menar att det leder till minskade synergier för bolaget i att ha både en världsledande telekommunikationsteknik- och tjänsteportfölj och en mobiltelefoniverksamhet.

Affären har föregåtts av en mängd rykten sedan flera år tillbaka i tiden. Under 2011 och i takt som Sony utökat sin Android-satsning med bland annat 3G-utrustade surfplattor i stil med Tablet S, Tablet P samt företagets Walkman-serie intensifierades dessa rykten. Det faktum att Sony Ericsson börjat leverera Sony Playstation-certifierade produkter bidrog rimligtvis också.

”Sony Ericsson blir ett helägt dotterbolag till Sony och integreras in i Sonys breda plattform för uppkopplade konsumentelektronikprodukter”

”Transaktionen förser även Sony med ett brett korslicensavtal och ägande av fem essentiella patentfamiljer”

–Ericsson via TT

Sony har vid tillfället för den här artikeln inte givit något svar på frågan kring vad som händer med Sony Ericsson verksamhet i Sverige samt de 3 000 anställda telefontillverkaren förfogar över.

Uppdatering: Klockan 11:00 svensk tid kommer Sony Ericsson hålla en presskonferens i London med  Bert Nordberg, vd på Sony Ericsson,  i spetsen. Presskonferensen kommer att live-sändas. Klockan 14:00 kommer Ericssons vd, Hans Vestberg, att hålla i en telefonkonferens.

Följ presskonferensen live här: [Sony Ericsson Live press conference]

Genom Sydsvenskan, SvD

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia arc s på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia pro på Prisjakt just nu: