Sony passerar HTC i UK – är nu den näst största tillverkaren

Postat:
14:39 - 2012-12-02
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
51


Sony (Ericsson) har genom åren haft en skakig resa i androidsegmentet. Till en början hade de så små marknadsandelar utanför Sverige och Japan att det knappt ens registrerade i försäljningsstatistiken, men skam den som ger sig; de är enligt uppgift den tredje största tillverkaren av androidtelefoner globalt och nu även, enligt Mobile Today, den näst största tillverkaren av androidenheter i Storbritannien.

Efter en mindre lyckad inledning med en alldeles för tungrodd mjukvara så lade Sony (Ericsson) om rutten och satsade istället på inte bara ett betydligt rappare gränssnitt utan även på att utveckla en god relation till tredjepartsutvecklare av så kallade ”Custom ROMs”.

Genom att erbjuda möjligheten att på officiell väg låsa upp bootloadern och genom att föra en aktiv och officiell dialog med bland annat utvecklare på utvecklarforumet XDA-Developers så har de skapat en positiv ”buzz” kring sig och de utsågs följaktligen nyligen av utvecklarna på XDA-Developers till Årets Tillverkare.

De senaste försäljningssiffrorna där Sony under det tredje kvartalet 2012 uppges ha sålt 500 000 enheter mot HTC:s 440 000 kommer från Pierre Perron, VD för Sony Mobile UK, och han spekulerar i att det är ett resultat av produktplaceringen i James Bond-filmen ”Skyfall” och omdesignen som Xperia-flottan genomgick under 2012.

Även om Sony lyckades passera HTC och därmed knipa andraplatsen på den brittiska marknaden så är gapet upp till Samsung enormt. Den sydkoreanska jätten sålde inte mindre än 3,2 miljoner androidenheter under samma period och ökade försprånget ytterligare.