Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz

Postat:
12:08 - 2021-04-14
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Sony har idag introducerat sitt nya mobilflaggskepp Xperia 1 III (”Mark 3”). Telefonen erbjuder attraktiva specifikationer på pappret.
Vi börjar med hårdvaran. Sony har satt dit en 6,5-tums OLED-panel med bildförhållandet 21:9, 4K-upplösning, HDR, 240Hz samplingsfrekvens och 120Hz uppdateringsfrekvens. Skärmen täcks av Cornings senaste skyddsglas Gorilla Glass Victus. En särskild finess är tänkt att reducera rörelseoskärpa. Skärminspelning kan göras i upp till 120fps.

Likt de flesta Androidflaggskepp i år drivs Xperia 1 III av Qualcomm Snapdragon 888. Arbetsminnet ligger alltid på 12GB men telefonen kan skaffas med antingen 256GB eller 512GB lagringsutrymme.


Sony är en av få smartphonetillverkare som fortsatt erbjuda hörlursutgång. Traditionen fortsätter med Xperia 1 III som har 3,5mm-jack, stereohögtalare, Dolby Atmos och högupplöst ljud. Enligt Sony är de först att erbjuda ”360 Reality Audio” genom högtalarna, som även stödjer ”360 Spatial Sound” och DSEE Ultimate. Sony skriver att högtalarna kan nå 40 procent högre ljudvolymer än föregångaren. En annan ljudfiness är inbyggd EQ.

Batteriet har 4500mAh med 30W snabbladdning, samt trådlös laddning och omvänd trådlös laddning. Sony skriver att batteriet ska hålla i tre år utan betydande degradering. Vi förmodar att Sony fortfarande erbjuder mjukvarufinesser för att förlänga batteriets livslängd.

Konstruktionen har yttermåtten 165 x 71 x 8,2 millimeter och väger 186 gram. Telefonen är IP68-klassad, det vill säga vattentålig.

Kamerorna

Sony har fortsatt satsa på en trio bakre 12MP-kameror: en huvudkamera, en supervidvinkelkamera, samt ett telefoto-objektiv med två olika brännvidder (70mm och 105mm). Dubbel fasdetekterande autofokus erbjuds för alla tre sensorerna och två av dem har optisk bildstabilisering. Det finns även en ToF-sensor.

Sony utlovar en exakt och kontinuerlig autofokus även för rörliga motiv, för hela kamera-trion. Beräkningar görs 60 gånger per sekund. Företaget jämför prestandan med den för actionkameror som Alpha 9-serien. Läget som fångar många bilder samtidigt fungerar numera även i dunkla ljusförhållanden, med förbättrad brusreducering.

Sony använder AI för att förbättra zoom-funktionen, i ett försök att bevara skärpa och detaljnivå. För de som föredrar ökad manuell kontroll finns ett Pro-läge precis som i tidigare modeller. Enheten kan spela in 4K-video @ 120fps. Frontkameran har 8MP.

Pris och tillgänglighet

Sony kan i dagsläget inte meddela när Xperia 1 III släpps i Sverige, annat än ”i sommar”. Pris meddelas även vid ett senare tillfälle.

Mest kommenterat

 1. Har du en Iphone?
 2. Google offentliggör Pixel 6 och Pixel 6 Pro – drivs av egna Tensor-chippet
 3. Google introducerar Premium Lite – reklamfritt YouTube för 69kr/mån
 4. Google verkar bara släppa Pixel 6 i åtta länder
 5. Huawei P50 Pro har ”enastående” kamera enligt Dxo
 6. Strategy Analytics: Xiaomi var störst i Europa under andra kvartalet

Mest läst

 1. Google offentliggör Pixel 6 och Pixel 6 Pro – drivs av egna Tensor-chippet
 2. Google introducerar Premium Lite – reklamfritt YouTube för 69kr/mån
 3. Har du en Iphone?
 4. Anledningen till att Apple hatar läckor, enligt Apple
 5. Riktigt gamla Androidtelefoner kan snart inte längre logga in i Google-appar
 6. Google verkar bara släppa Pixel 6 i åtta länder

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har du en Iphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om