Sony presenterar Xperia 5 IV – kompakt prestandatelefon med 5000 mAh

Postat:
09:01 - 2022-09-01
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
37

Sony har idag presenterat en ny telefonmodell med modellnamnet Xperia 5 IV. Precis som med tidigare modeller i 5-serien erbjuds en OLED-skärm om 6,1 tum i ett förhållandevis kompakt chassi till en något lägre prislapp än Sonys mest påkostade Xperia 1-serie.

Enheten kommer att finnas tillgänglig i Sverige från och med början av oktober 2022 till ett rekommenderat cirkapris på 9 990 kr (8/128GB). Telefonen kan förbokas från mitten av september och under ett tidsbegränsat erbjudande kan de som förbokar få med ett par Sony Linkbuds S hos utvalda återförsäljare.

 

I jämförelse med fjolårets Xperia 5 III hör bland annat utökad batterikapacitet till en av uppgraderingarna. Kapaciteten har utökats från 4500 mAh till 5000 mAh med stöd för snabbladdning (30W) och trådlös laddning. Sony har också försett telefonen med Qualcomms Snapdragon 8 Gen 1-chipp.

Märk väl att Sony inte använder Qualcomms senaste chipp – Snapdragon 8+ Gen 1 – utan har i stället valt att använda det något äldre chippet ur samma serie. Främsta skillnaden mellan 8 Gen 1 och 8+ Gen 1 är tillverkningsprocessen som innebär lägre energiförbrukning och högre prestanda.

Xperia 5 IV är utrustad med tre stycken kameror och är den första telefonen i 5-serien som har ögon-autofokus och objektspårning i realtid på samtliga objektiv.

Bland de tre kamerorna finner vi en vidvinkel (12MP, f/1.7), ultravidvinkel (12MP, f/2.2) samt en telefotolins som erbjuder 2,5x optisk zoom (f/2.8).  Samtliga kameror förutom ultravindvinkeln är utrustade med OIS.

Frontkameran är uppgraderad och bygger på en större 12MP-sensor som ger ljusstarkare bilder. Kameran har även stöd för videoinspelning i 4K med HDR.

På telefonens högersida sitter en dedikerad knapp för kameran tillsammans med volymknappen och den kapacitiva fingeravtrycksläsaren.

Skärmen mäter 6,1″ på diagonalen och har ett höjd- och breddförhållande om 21:9. OLED-panelen har en upplösning på 1080 x 2520 pixlar och stöd för en uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz. Panelen är täckt av Cornings Gorilla Glass Victus.

Telefonen som har IP68-klassning finns att tillgå i färgerna svart, grön och ecru-vit. Precis som tidigare sticker Sony ut med att erbjuda en analog 3,5mm-utgång för anslutning av hörlurar. Enheten har även stöd för den nya BT-standarden LE Audio.

Xperia 5 IV lanseras med Android 12 och Sony erbjuder två stycken systemuppdateringar samt tre års säkerhetsuppdateringar.