Sony presenterar Xperia Z [CES 2013]

Postat:
08:39 - 2013-01-08
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
77

sony_front

Som väntat presenterade Sony idag officiellt sin nya flaggskeppsmodell Sony Xperia Z. Många av specifikationerna har redan läckt ut på nätet men det handlar alltså om en telefon med 5″-skärm, 1080p-upplösning, 4G (även i Sverige) och en uppdaterad kamera som klarar av HDR även i video. Swedroid har tagit en titt och kännt på telefonen.

Skärm5 tum BRAVIA Engine 2-skärm
Upplösning1920x1080 med ljusstyrka på 480 cd och en pixeltäthet på 443 ppi
ProcessorSnapDragon S4 Pro Quad-Core
GrafikAdreno 320
Minne2 GB
Lagring16 GB + stöd för mikro-SD
Kommunikation3G, 4G (alla svenska frekvenser), WIFI
Kamera13 MPixel med Exmor RS, stöd för bild och film-HDR
Kamera fram2 Mpixel med Exmor R
Batteri2330 mAh, ej utbytbart
ÖvrigtNFC, vattentålig (IP55 och IP57)

Sony Xperia Z är utan tvekan en telefon som kan mäta sig med de bästa konkurrenterna.

Form

sony_power

Sony Xperia Z följer Sony:s ganska kantiga formspråk. Den är väldigt lätt och tunn (7.9 mm). Även om det är en 5 tums-telefon så känns den inte alls klumpig. Jämfört med en Samsung S3 så känns Xperia Z inte alls speciellt mycket större, något som även kan bero på att ramen runt skärmen inte är speciellt stor.

sony_back

Telefonen kommer i tre färger, svart, lila och vit.

Skärmen

sony_compare_screen

Skärmen är utan tvekan helt riktigt trevlig. Sony gav oss möjlighet att jämföra skärmen hos Xperia Z med skärmen hos en annan telefon via en lupp och det är självklart en stor skillnad i pixeltäthet mellan en 1080p-skärm och 720p-skärmen vi jämförde med hos en Samsung S3.

Vårt första intryck av skärmen var att den hade väldigt fina färger och bra betraktningsvinklar.

Kamera

Det är lite intressant att Nvidia valde att prata mycket om hur Tegra 4 kommer kunna hantera HDR i både bild och film och att sedan Sony dagen efter inte bara har en telefon som klarar av samma sak men som dessutom kommer vara ute inom kort. Vi fick en liten demonstration av hur telefonen använder HDR i real-tid på telefonen både för bild och film och resultatet var utan tvekan imponerande. Telefonen har också en väldigt hög burst-rate, 10 bilder per sekund, och klarar även av att följa ett objekt som rör sig och hålla det fokuserat.

En ny funktion hos Xperia Z är något som Sony kallar Superior Auto. Tanken med denna funktion är att det är en intelligentare auto-funktion där kameran håller koll på det du ska fota och till exempel ställer om inställningarna om du fotar något med hög hastighet eller om det är mörkt och så vidare. Även om kameran fortfarande låter dig ställa in alla avancerade inställningar manuellt så tror Sony att Superior Auto kommer räcka för 90% av användarna.

”Flyt”

De telefoner som fanns till hand för testning hade alla Android 4.1.2. Sony har som vanligt lagt på ett lättare skal på telefonen men det kändes inte överdrivet som till exempel Sense 4 kan kännas. Även om det är svårt att bedöma hur telefonen kommer prestera när mer finns installerat så kändes operativsystemet väldigt responsivt i alla tester som vi utförde. Vi testade även spel och noterade att det flöt på mycket bra. Med tanke på hårdvaran är det knappast förvånande.

Uppkoppling

Förutom det väntade stödet för 3G och Wifi så kommer Xperia Z även stödja alla 4G-frekvenser som används i Sverige.

NFC

Sony Xperia Z stödjer även NFC och tekniken är något som Sony har satsat massor på. Förutom Xperia Z så visades många olika tillbehör som stödjer NFC och Sony’s One Touch-funktion och som kan kopplas ihop med telefonen.

Sony’s One Touch funktion innebär till exempel att du kan lägga en Xperia Z på en högtalare och börja strömma musik, lägga telefonen mot ett par hörlurar och börja strömma musik till dem, lägga telefonen mot en soundbar och spela musik och, något som var ganska coolt, lägga telefonen mot fjärrkontrollen hos en av de nyare Bravia-TV-apparaterna och börja strömma video till TV’n. Sony visade upp alla dessa tillbehör och det ser ut som om man satsar mycket krut på att släppa tillbehör som stödjer NFC One Touch.

Vattentålig

water

Sony Xperia Z är vattenresisten enligt IP55 och IP57. Dessa koder innebär att den ska klara av följande:

IP 55: Dammtålig. Viss damm inuti telefonen kan accepteras men det får inte påverka funktionen. Telefonen ska klara av att få på sig vatten från ”alla håll”, t ex via en vattenstråle. Man accepterar om lite vatten tränger in.

IP 57: Dammtålig. Viss damm inuti telefonen kan accepteras men det får inte påverka funktionen. telefonen ska klara av att tillfälligt sänkas ner i vatten mellan 15cm till 1 meter.

Med tanke på hur känsliga vissa telefoner är för vatten och det faktum att vi bor i ett land där det både regnar och snöar mycket är det kul att se att Sony valt att ge telefonen lite mer vattenresistens än vi är vana vid hos high-end-telefoner. Enligt Erik Yström från Sony Mobile Communications så var det ett medvetet val för Z-modellen och något som saknas hos Xperia XL som är den modell som släpps i USA.

Övrigt

Något som irriterar många av våra läsare är att fler och fler tillverkare inte har stöd för extern minneskort eller låter oss byta batteri. Sony Xperia Z kommer stödjer mikro-SD-kort men har inte ett utbytbart batteri. Det är synd med tanke på att batteriet ”endast” är på 2330 mAh. För att förlänga batteritiden har sony inkluderat ett läge som heter Battery Stamina Mode. Tanken är att telefonen märker att du har stängt av skärmen och stänger av processer som den anser du inte behöver medan du fortfarande kan ta emot telefonsamtal och meddelanden. Detta läge påstås förlänga stand-by-tiden 4 gånger. Vi kommer definitivt testa påstående och dessutom se om batteriet är kraftigt nog för telefonen eller om Sony har varit lite snåla.

Sony Xperia Z kommer släppas under Q1 och ha ett rekommenderat pris på 6500 Kr.

Vi kommer snart lägga till en liten film från vår hands-on med telefonen.