Sony presenterar Xperia Z Ultra med 6,4-tumsskärm och Snapdragon 800

Postat:
12:55 - 2013-06-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
91

Sony har idag presenterat Xperia Z Ultra – företagets första så kallade phablet. Telefonen har en hela 6,44 tum stor LCD-skärm med Full HD-upplösning, vilket innebär 1080 x 1920 pixlar och 342PPI i pixeldensitet. Tack vare Full HD-upplösningen sitter alltså pixlarna precis lika tätt som på den markant mindre 4,3-tummaren Xperia S från förra våren. 

sony-xperia-z-ultra-promo-bild-2

Skärmen har utrustats med något Sony kallar för Triluminos och X-Reality. Tanken är att innehållet på så vis ska få en större och mer livlig färgpalett och förbättrad skärpa. Skärmen går att använda med alla former av kapacitiva pekpennor och även med vanliga pennor, förutsatt att spetsen inte är alltför tunn eller vass. Det går alltså att skriva på skärmen med exempelvis en klassisk blyertspenna. Sonys bjässe har därtill ljudförstärkning i form av ClearAudio och Xloud.

Sony har inte snålat med specifikationerna och uppvaktar i och med Xperia Z Ultra de som kräver den tyngsta hårdvaran. Enheten har nämligen fått Qualcomms snabbaste fyrkärniga chipp Snapdragon 800 som tickar i icke mindre än 2,2GHz. Xperia Z Ultra är därmed så vitt vi vet den första enheten som tillkännagivits med Qualcomms värsting.

Vi finner vidare 2GB RAM, Bluetooth 4.0, NFC, LTE, DLNA, en 8MP-kamera med HDR-stöd, en främre 2MP-kamera och 16GB inbyggt lagringsutrymme, vilket kombineras med stöd för minneskort upp till 64GB. Det fasta batteriet har 3000mAh och ska ge upp till 510 timmars standby (LTE) och uppemot 14 timmars taltid (UMTS).

Sony fortsätter med sin nisch att ge mobila enheter IP-certifiering. Xperia Z Ultra är således både vatten- (IPX5/8) och dammtålig (IP5X). Det här är en ovanligt tunn telefon: blott 6,5 millimeter. De fullständiga måtten lyder 179,4 x 92,2 x 6,5 mm och allt väger 212 gram.

Vi finner avslutningsvis den i skrivande stund senaste varianten av Android, det vill säga version 4.2.2 Jelly Bean. Sony Xperia Z Ultra kommer släppas i Sverige under årets tredje kvartal (”efter sommaren”), tillsammans med ett Bluetooth-tillbehör som fungerar som en liten telefon och FM-radio (SBH52). Senare i eftermiddag kommer våra första hands-on-intryck av Xperia Z Ultra, SBH52 och Sony SmartWatch 2.