Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony visar upp Xperia Tablet S – Swedroid fanns på plats

Postat:
01:11 - 2012-09-13
Skribent:
Viktor Å
Kommentarer:

Under onsdagen var Swedroid inbjudna till ett pressmöte med Sony i Stockholm för att få en titt på deras nya surfplatta Xperia Tablet S, som presenterades under IFA för ett par veckor sedan. Namnet i kombination med utseendet gör att det är lätt att förväxla Xperia Tablet S med förra årets Tablet S, vilken den får ses som en uppföljare till, men den nya surfplattan är en förbättring på i stort sett alla punkter.

I Japan är en stor del av de smartphones som säljs säkrade mot vatten i någon grad; Enligt Sony ligger siffran på hela 80%, med en uppgång från 30% på bara ett par år. I Sverige har denna trend inte slagit igenom ännu trots den generösa mängd regn som faller här varje år, kanske på grund av det här inte finns tillnärmelsevis lika många attraktiva alternativ när det kommer till vattenskyddade telefoner.

Sony var troligtvis den första tillverkaren att släppa en mer högpresterande, vattentålig smartphone på den svenska marknaden i och med Xperia Acro S, och under IFA i Berlin presenterade tillverkaren ännu en sådan i form av Xperia V. De ville även bygga vidare på detta koncept och ta det till andra formfaktorer, och i denna anda presenterade de Xperia Tablet S; en surfplatta med goda prestanda som också är skyddad mot vädrets makter och vardagslivets påfrestningar.

Xperia Tablet S skall finnas tillgänglig i Sverige redan idag, med ett rekommenderat pris på 3800 kronor för den enklaste, WiFi-bestyckade varianten. Att istället välja en 3G-uppkopplad modell blir 1200 kronor dyrare än en med enbart WiFi, oavsett mängden lagringsutrymme.

Surfplattan är baserad på nVidias Tegra 3-plattform och har således den för plattformen sedvanliga 4-kärniga processorn (här med en klockfrekvens på 1,3 GHz) och en GeForce-grafikkrets. Surfplattans display är en 9,4-tums IPS-LCD med en upplösning på 1280×800 pixlar (WXGA), RAM-minnet uppgår till 1 GB och i Sverige kommer Xperia Tablet S levereras med antingen 16 eller 64 GB inbyggt lagringsutrymme.

Lagringsutrymmet går även att utöka med ett fullstort SD-kort; representanten från Sony angav ingen begränsning för utrymmet på dessa kort och nämnde som exempel att det skulle gå att använda ett 96GB minneskort, för ett totalt lagringsutrymme på 160 GB tillsammans med 64GB-varianten av enheten.

Batteriet skall enligt uppgift räcka till 12 timmars användning och har en kapacitet på 6000mAh. Sony har bestyckat Xperia Tablet S med en 8 megapixlars bakre kamera samt en främre kamera med en upplösning på 1 megapixel.

användarna har visat sig mer benägna att använda sina surfplattor utomhus än vad tillverkarna hade väntat sig

Xperia Tablet S är IPx4-klassad och är vad tillverkaren själva uttrycker som stänksäker; såväl fram- som baksidan ska klara av att utsättas för ett vattenflöde på upp till 10 liter i timmen. Att Sony valde att stänksäkra sin senaste surfplatta beror enligt dem själva delvis på att användarna har visat sig mer benägna att använda sina surfplattor utomhus än vad tillverkarna hade väntat sig. Det beror även på att den japanska tillverkaren – efter att ha köpt upp svenska Ericssons andel i Sony Ericsson – strävar efter att tillverka enheter som bättre följer de tidigare
nämnda trenderna i hemlandet.

Enheten levereras med Android 4.0.3/Ice Cream Sandwich och ett så gott som osynligt tillverkargränssnitt; en stor del ser ut som om det vore fråga om en AOSP-enhet. Tillverkaren tycks ha lagt betydligt större vikt vid att utveckla egna applikationer för att särskilja Xperia Tablet S från mängden, utöver den något oortodoxa design som vi först såg hos den ursprungliga Tablet S. Vi ställde frågan om de nu hade en mer specifik tidsplan för uppdateringen till Android 4.1/Jelly Bean än när enheten tillkännagavs, men fick svaret att så inte var fallet.

Den största och mest uppenbara av de skillnader som trots allt finns mot standardutförandet hos Android är stödet för att skapa gästanvändare. Dessa liknas enklast vid användarkonton på en persondator där tillgången till applikationer kan begränsas, exempelvis för att undvika att småbarnen spelar Dead Space eller att de utan urskiljning laddar ner applikationer och fyller surfplattans minne. Det är även möjligt att bestämma att ett lösenord skall krävas för att avsluta gästläget. Denna funktionalitet påminner till stor del om den som hittades gömd i källkoden till Android 4.1, men är inte exakt densamma.

Fjärrkontrollsapplikationen från den förra generationens surfplattor återkommer här i en uppdaterad version med makron, som låter användaren bestämma hela sekvenser av kommandon som skall skickas till diverse hemmabioenheter, med en enda knapptryckning.

En nyhet på applikationssidan är Socialife, en samlingsapplikation för Facebook, Twitter och vad Sony kallar nyheter. Vi har ännu inte haft tillfälle att testa applikationen för att se vad som menas med nyheter, men vi hoppas och antar att det är RSS-flöden eller något liknande.

Sony har också, precis som Samsung, skapat en portal för utvalda applikationer från Play Store, för att bespara användarna besväret med att komma fram till huruvida en applikation är säker att ladda ner eller om den kommer fungera som den skall. Sony kallar sin lösning för Sony Select, och portalen innehåller såväl gratisapplikationer som kostnadsbelagda sådana.

Under besöket fick vi dessutom tillfälle att se och känna lite på de tillbehör som Sony lanserar tillsammans med Xperia Tablet S, och vi fick även med oss ett exemplar av surfplattan som vi kommer bjuda er en närmare titt på under nästa vecka.

Processor: 1,3GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 9,4" / WXGA / 161PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 8MP

Aktuellt

YouTube Premium och YouTube Music har kommit till Sverige.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av Sony Xperia XZ2

8.5

Test av Nokia 7 Plus

8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Vilken äldre Androidmobil skulle du helst vilja se i modernt format?
 2. Google lanserar egen podcast-app
 3. Slimmade Oppo Find X har uppfällbara kameror, ansiktsigenkänning i 3D
 4. Kameramekanismen i Oppo Find X håller i ”minst fem år”, har inbyggt fallskydd
 5. Rykte: Sony Xperia XZ3 kör Android 9, har 1440 x 2880 pixlar
 6. Instagram presenterar videotjänsten IGTV, erbjuder upp till timslånga vertikala videor

Mest läst

 1. Kan det här vara Sonys nästa mobilflaggskepp?
 2. Google lanserar YouTube Music och YouTube Premium i Sverige
 3. Google uppdaterar designen för kontoinställningarna i Android
 4. Så här snabbt skickade de olika tillverkarna ut Android Oreo
 5. Hur viktigt är det för dig att en smartphone är IP-klassad?
 6. Google släpper webbklient för Android Messages, introducerar nya funktioner

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur viktigt är det för dig att din smartphone är IP-klassad? [2018]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons