Sonys portabla spelströmningsenhet får ett officiellt namn: Playstation Portal

Postat:
18:52 - 2023-08-23
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
15

Det har länge tisslats och tasslats i det fördolda om en kommande portabel spelströmningsenhet från Sony, ett projekt som länge kallades Project Q. Sony bekräftade i maj i år att enheten existerar, men ingen mer information framgick.

Sony hart nu officiellt bekräftat namnet på enheten: Playstation Portal. Skärmen är på 8 tum och upplösningen 1080p i 60 Hz/FPS. Enheten har vidare utrustats med handkontroller i Dualsense-stil.

Playstation Portal är som tidigare känt en portabel enhet för att strömma spel från en Playstation 5-enhet. Det är med andra ord inte en fristående spelenhet som på helt egen hand kan rendera spel lokalt, utan fungerar endast som ett tillbehör till spelkonsolen Playstation 5.

Prislappen uppges vara 199 amerikanska dollar (plus lokala skatter), vilket motsvarar strax under 2 200 kronor med dagsaktuell växelkurs. Med svensk moms ovanpå det kan vi i Sverige – om den kommer hit – sannolikt förvänta oss en prislapp på närmare 3 000 kronor.

Enheten kan endast strömma spel som redan är installerade på Playstation 5-konsolen som den är ansluten till, men man kan strömma oavsett var man befinner sig så länge man har en stabil internetuppkoppling via Wi-Fi. Man behöver med andra ord inte befinna sig på samma lokala Wi-Fi-nätverk som sin Playstation 5, men spelkonsolen måste förstås vara igång.

Tyvärr finns inget stöd för eSIM/SIM och enheten saknar därmed möjligheten att kopplas upp mot och strömma spel direkt via mobila nätverk, men detta torde enkelt kunna lösas via tethering mot exempelvis en mobil hotspot. Sony meddelar inget närmare lanseringsdatum, men säger att förbeställningar kommer öppnas senare i år.