Spioneringssoppa i USA: historien kring Carrier IQ och varför vi inte behöver oroa oss

Postat:
13:03 - 2011-12-05
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
60

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ofHr8Lv5cNk

amerikanska teknikbloggar har det senaste veckan dagligen gått att läsa om ett företag som heter Carrier IQ. Företaget har utvecklat en programvara som vissa amerikanska operatörer använder sig av för att samla in information och för att enligt dem själva kunna tillhandahålla en bättre tjänst, finna fel och utveckla buggfixar.

Vi har inte skrivit om Carrier IQ-soppan än för att den egentligen inte berör oss i Europa, men ämnet förtjänar ändå ett par rader. Historien tog sin början när en användare på forumet xda-developers upptäckte Carrier IQ och sedan fick ett så kallat ”cease and desist”-brev av företaget, vilket innebär att personen hotades med stämning.

Det var naturligtvis det absolut sämsta sättet för Carrier IQ att försöka sopa det hela under mattan och företaget bad senare om ursäkt och tog tillbaka stämningshotet. Sedan var karusellen igång. Problemet är att Carrier IQs förinstallerade program har tillgång till en mängd personlig information på telefonen och att det inte finns något sätt för drabbade att stänga av tjänsten, annat än att installera en anpassad ROM.

Folk vet heller inte hur den insamlade information hanteras eller vad den används till. Vissa har förknippat Carrier IQ med Android, men Google har ingenting alls med företaget att göra. Det har egentligen inte androidtillverkare heller, utan det är vissa amerikanska operatörer som krävt att Carrier IQ ska installeras på enheter.

Carrier IQ försöker själva påpeka att de inte är bovarna i dramat utan att de bara arbetar på uppdrag av operatörer, vilka i USA kan vara smått barocka. Det finns en app i Market som kan berätta ifall Carrier IQ finns på en enhet eller inte.

Inga mobiler sålda i Sverige ska ha programvaran och vi har exempelvis undersökt Desire HD, Galaxy Note, Xperia Ray, Optimus One och Optimus Black – alla var fria från Carrier IQ. De som importerat enheter från USA kan dock eventuellt ha Carrier IQ förinstallerat. Vad anser ni om hela den här soppan?

Genom Android and Me

Lägsta pris på Samsung Galaxy Note på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Galaxy Nexus på Prisjakt just nu: