Spotify betalar lägre eller inga avgifter till Google tack vare hemligt avtal

Postat:
12:45 - 2023-11-21
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
2

En ifrågasatt aspekt av avgifterna Google och Apple tar ut i appbutikerna är att den så kallade ”appskatten” inte bara gäller appar utan även alla prenumerationer. Är det rimligt att teknikjättarna ska få en icke obetydlig andel av varenda prenumeration som tecknas via mobilappar, likt de för strömningstjänster?

Att Google och Apple tar en del av kakan är anledningen till att det är dyrare att teckna abonnemang via mobilappar än via webben. Spotify har dock lyckats slingra sig ur Googles avgifter tack vare ett hemligt och förmånligt avtal, något som uppdagats i rättegången mellan Epic och Google.

Under ett vittnesmål bekräftade Don Harrison från Google att Spotify inte behöver betala Google något alls när användare tecknar abonnemang via Spotifys egna betalningssystem. Ifall Google sköter betalningen tar Google bara fyra procent, istället för ordinarie 15 procent.

Google försökte hålla uppgiften hemlig eftersom offentliggörandet enligt Google kan skada förhandlingarna med andra utvecklare som söker mer förmånliga avtal.