Storleksjämförelse: OnePlus 5 mot konkurrensen

Postat:
08:24 - 2017-06-22
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
59

I vanlig ordning är den årliga lanseringen av OnePlus senaste flaggskepp en av årets största händelser här på Swedroid. Även om gemene man sannolikt har dålig koll på vad OnePlus är för något så har den genomsnittlige Swedroid-läsaren desto mer koll, vilket vi tydligt kan se på vårt forum samt i artikelkommentarerna. OnePlus engagerar helt enkelt, mestadels i positiv bemärkelse, men även en del negativt.

Det stod redan tidigt klart att OnePlus 5 inte skulle bli en telefon i stil med Samsung Galaxy S8-duon och LG G6, med kraftigt minimerade ramar kring skärmen och minimerade yttermått. I dagsläget är det få tillverkare som har de tekniska möjligheterna att bygga en telefon med sådana skärmar, och i år fick alltså OnePlus acceptera en mer traditionell telefondesign även om OnePlus-grundaren Carl Pei gärna hade minimerat ramarna om han kunde.

I den här artikeln ställer vi OnePlus 5 mot en rad konkurrenter i en ren storleks- och viktjämförelse enheterna emellan. Egna storleksjämförelser kan göras på Androidenheter.se.

OnePlus One | OnePlus 2 | OnePlus 3 | OnePlus 5


Vi har här ställt de fyra flaggskeppen från OnePlus mot varandra. Vi valde bort mellanmodellen 3T av det enkla skälet att den har exakt samma utseende, storlek och vikt som OnePlus 3.

Alla flaggskepp från OnePlus har som synes haft 5,5-tumsskärmar, men storlek och vikt har varierat en del genom åren. OnePlus 5 är den lättaste av de fyra, med en vikt på 153 gram, och det är även den minst breda med 74,1 millimeter, och tunnaste med 7,3 millimeter (7,25 om vi skall vara petiga). Den är dock samtidigt den högsta av de fyra, med en höjd på 154,2 millimeter.

OnePlus 5 | Samsung Galaxy S8 | Samsung Galaxy S8 Plus


Ställd mot Samsungs S8-duo ser vi tydligt storleksskillnaden mellan telefoner av traditionell typ och de nya slimmade telefonerna med minimala ramar. OnePlus 5 har minst skärm (på diagonalen) men har ändå betydligt större höjd och bredd än Galaxy S8, som har en 5,8-tumsskärm, om än i ett annat bildförhållande (18:9, istället för 16:9). OnePlus 5 är dock aningen tunnare. Galaxy S8 Plus med en 6,2-tumsskärm (18:9) är dock större än OnePlus 5 på höjden, samt aningen tjockare, men mindre bred. OnePlus 5 är lättare än båda S8:orna; två gram lättare än S8 och 20 gram lättare än S8 plus.

OnePlus 5 | LG G6


LG G6 är liksom Samsung Galaxy S8-duon en telefon med minimala ramar kring skärmen. LG har satsat på en 5,7 tum stor skärm i 18:9-förhållandet och har därmed, i kombination med de tunna ramarna, kunnat göra G6 betydligt mindre bred än OnePlus 5. Även på höjden är G6 den markant mindre av de tu, medan OnePlus 5 är sex tiondelar av en millimeter tunnare och 10 gram lättare.

OnePlus 5 | HTC U11


Den hittills kanske mest relevanta storleksjämförelsen finner vi då vi ställer OnePlus 5 bredvid HTC U11. Dessa tu telefoner har båda en 5,5-tumsskärm i bildförhållandet 16:9 (ingen äpplen mot päron-jämförelse som i fallet med S8-duon och G6) och är byggda enligt den mer traditionella modellen med relativt tjocka ramar runtom skärmen, inte minst upptill och nedtill. OnePlus 5 är med två tiondelar av en millimeters marginal den högre av de två, men är samtidigt nästan två millimeter smalare och strax över en halv millimeter tunnare. Viktkampen går till OnePlus 5 (om man anser att lägre vikt är bättre) med 16 grams marginal.

OnePlus 5 | Sony Xperia XZ Premium


Till sist har vi ytterligare en vad formfaktorn berör relevant jämförelse mellan två telefoner med samma skärmstorlek, samma skärmförhållande och som båda är byggda enligt den gamla modellen med tjocka ramar. Sony Xperia XZ Premium är tämligen stor för att vara en telefon med en 5,5-tumsskärm och är större än OnePlus 5 i alla tre axlarna. Närmare två millimeter högre, nästan tre millimeter bredare och strax över halvmillimetern tjockare. Men den stora skillnaden finner vi i vikten; XZ Premium väger in på hela 195 gram, 42 gram mer än OnePlus 5, eller motsvarande strax över 4 800 kronor i hundralappar.

Där har vi den, en hel artikel om OnePlus 5:s storlek. Missa inte nästa artikel där vår expertpanel diskuterar hur OnePlus 5 står sig mot konkurrensen i ett lukttest.