Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Största nyheterna i Android 10

Postat:
20:12 - 2019-09-03
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Nu är skarpa Android 10 här, om än bara för Googles egna Pixel-telefoner. Betydligt fler modeller kommer att erhålla uppdateringen senare i höst och under första kvartalet nästa år. Vi kommer att gå igenom de största och viktigaste nyheterna Android 10 bjuder på.
Först och främst har Android 10 ett systemomfattande mörkt tema, som sparar batteri på telefoner med OLED-skärmar och kan vara snällare för ögonen i mörka rum. Inte bara själva systemet får en mörk bakgrund när temat aktiveras utan även appar, inklusive tredjepartsappar.Google har i och med Android 10 anammat gestnavigering fullt ut. Ett svep uppåt över det diskreta strecket längst ned leder till hemskärmen. Ett svep uppåt följt av paus visar multikörningsmenyn, medan ett svep inåt från skärmens höger- och vänsterkanter leder ett steg bakåt i gränssnittet. Det går även att svepa till höger och vänster över strecket för att snabbt växla mellan de senast öppnade apparna.

Delningsmenyn har fått sig en välbehövlig finslipning. Den nya menyn laddar betydligt snabbare än den förra som oftast fyllde listan med en fördröjning, vilket lätt kunde leda till feltryckningar. En banbrytande finess är möjligheten att visa undertexter för allt ljud som spelas upp, vare sig det är videor, poddar, eller röstmeddelanden.

Det är särskilt fördelaktigt för personer med hörselskador men kan även komma väl till pass för andra, exempelvis för att ta del av innehållet i ett röstmeddelande på en bullrig buss. Finessen ”Live Caption” kommer till Pixel-enheter senaste i höst och fungerar sannolikt endast på utvalda språk inledningsvis.

Tack vare en satsning kallad ”Project Mainline” kan vissa säkerhets- och integritetsuppdateringar installeras direkt från Play Store i Android 10, på samma vis som app-uppdateringar installeras. Google kan därmed få ut viktiga uppdateringar betydligt snabbare och användare slipper vänta på tillverkarna.

Blandade nyheter, i korthet:

 • Smarta svar som fungerar i alla meddelandeappar och direkt från aviseringsmenyn. De smarta svaren kan exempelvis även föreslå att en adress i ett meddelande ska öppnas direkt i Google Maps.
 • Det går att välja så att appar endast får tillgång till GPS:en och platsdata när appen aktivt används. På så vis kan appar förhindras från att samla platsdata i bakgrunden.
 • Förenklade och förbättrade integritetsinställningar och utökad integritet överlag. Inga appar kan längre få tag på permanenta uppgifter som IMEI och serienummer.
 • Säkrare minneskortshantering, med separerade sandlådor för appars data.
 • Ett nytt krypteringsläge kallat Adiantum.
 • Utökade kontroller för aviseringar, så att de exempelvis kan stängas av för just låsskärmen och ingen annanstans.
 • Googles funktioner för digitalt välmående har fått integrerade inställningar för föräldrar. De kan sätta upp regler och begränsningar för sina barns användande.
 • Ett särskilt ”fokusläge” gör att endast tillåtna appar får visa aviseringar, medan resten tystas.
 • Android 10 erbjuder en ”ljudförstärkare” som ska kunna förbättra ljud, filtrera bort bakgrundsbrus och justera ljudet så att det blir enklare att höra.
 • Plattformsstöd för 5G.
 • Nya kodeks för ljud och video.
 • Alla 64-bitarsenheter som släpps med Android 10 eller senare måste stödja Vulkan 1.1.
 • Optimeringar av ART som gör att appar laddar snabbare, använder mindre RAM och flyter bättre.

De som vill fördjupa sig i Android 10 kan ta del av Googles egna dokumentation på utvecklarsidan, bloggen, och Android.com.

Mest kommenterat

 1. BankID kommer släppas för Huaweis app-butik
 2. Ni som inte byter till en ny telefonmodell vart eller vartannat år – hur upplever ni att era ”gamla” telefoner fungerar?
 3. Pressbilder på Galaxy S20-serien: så här ser Samsungs nya flaggskepp ut
 4. Disney+ kommer till Norden i sommar
 5. Whatsapp Beta erbjuder nu mörkt tema
 6. Kan det här vara OnePlus 8 Pro?

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S20 Ultra ut enligt senaste ryktena
 2. EU överväger att tvinga alla smartphonetillverkare att använda USB-C
 3. Rapport: PostNord kan gå i konkurs utan stöd
 4. Rykte: Specifikationerna för Samsung Galaxy S20-serien
 5. BankID kommer släppas för Huaweis app-butik
 6. Ni som inte byter till en ny telefonmodell vart eller vartannat år – hur upplever ni att era ”gamla” telefoner fungerar?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är effektivast överlag: textbaserad kommunikation eller samtal?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey