Största nyheterna i Android Q enligt Google

Postat:
22:11 - 2019-05-07
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

Google diskuterar Android Q på sin produktblogg och har valt att belysa en handfull nyheter. Listan är förstås långt ifrån komplett men det kan vara av intresse att veta vad Google anser är de största tillskotten i systemet, som släpps skarpt framåt hösten.

Först och främst tar Google upp stöd för smartphones med vikbara och flexibla skärmar. Android Q kan växla sömlöst mellan en yttre och en inre panel, eller mellan de två olika storlekarna för samma skärm. Google stoltserar även med att Android Q är första operativsystemet som stödjer 5G, något företaget menar kan ge fördelar för spelande och förstärkt verklighet (AR).


En ny funktion kallad ”Live Caption” gör att media med ljud automatiskt får undertexter, för de som är döva. Finessen fungerar med videor, poddar och ljudmeddelanden i alla appar – inklusive sådant som användaren spelar in själv. Google har lyckats göra så att ”Live Caption” fungerar lokalt och offline, utan att någon data skickas till företagets servrar.

Google skriver vidare att de smarta automatiska svaren på meddelanden (endast tillgängligt för vissa språk) fungerar direkt från aviseringsmenyn i Android Q. Systemet kan även förstå vad användaren vill göra: om någon skickar en adress visas exempelvis en länk till Google Maps i aviseringssystemet.

Säkerhet och integritet

Google satsar stort på säkerhet och integritet i Android Q, med hela 50 nya funktioner och förändringar som förbättrar just detta. Systeminställningarna har exempelvis fått en dedikerad kategori för integritet, samt nya platsinställningar med ökad kontroll och insyn i vilka platsuppgifter appar får tillgång till.

Digitalt välmående får ett fokusläge


Google började ge användare insyn över sitt smartphoneanvändande i och Android Pie förra hösten, på Pixel-telefoner och Android One-enheter. Det går att se hur ofta mobilen låses upp, hur länge de olika apparna används, samt ställa in tidsgränser för användandet.

En funktion kallad ”varva ned” gör dessutom skärmen svartvit, något Google menar har minskat användandet av mobiler på natten med 27 procent. En nyhet för digitalt välmående i Android Q är ett särskilt fokusläge. När det läget aktiveras tystas alla appar som användaren anser är potentiellt störande, stressande eller irriterande – som e-post eller sociala nätverk. Tanken är att användare ska kunna fokusera bättre (därav namnet).

Google tar som hastigast även upp att tillbakaknappen har ersatts med en gest, samt det nya systemomfattande mörka temat. En ny beta av Android Q har blivit tillgänglig under kvällen, för 13 olika telefoner.