Summering: de här funktionerna vill Swedroids läsare att Android ska få

Postat:
15:19 - 2012-05-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
55

I helgen frågade Swedroid vilka nyheter nästa stora androidversion borde bjuda på. Vi fick in runt 170 svar på hur Googles plattform kan förbättras vilka vi nu ska försöka summera. Flera av de populäraste önskemålen kretsade kring ännu mer frihet och anpassning medan andra ville se mer grundläggande förändringar av systemet.

Många ville kunna byta ut både låsskärmen och rullgardinsmenyn precis som man kan byta ut hemskärmen och andra delar av gränssnittet. Det var även flera som ville kunna göra mer direkt från notifikationsmenyn, som att exempelvis radera mejl eller markera ett SMS som läst. 

Vi ville även att Androids designriktlinjer skulle följas bättre så att appar blir mer enhetliga och enklare att använda. Att det så kallade ”mikrolagget” skulle försvinna helt var det många som önskade och att plattformen skulle bli så pass optimerad att den flyter perfekt även på förhållandevis sparsmakad hårdvara.

En idé som verkade uppskattad var att alla enheter i grunden ska köra en version av Android som uppdateras av Google. Eventuella anpassningar från tillverkare ska vara i form av valfria appar och teman som bara fungerar på just deras telefoner, något som dock skulle bli svårt att lösa i praktiken.

Någon ville ha en sådan simpel funktion som att alarmet ska gå igång även om telefonen är avstängd, vilket gamla Nokia- och Sony Ericsson-lurar klarade av utan problem.

Vi fann även önskemål som röststyrning på svenska, att batteriet ska visa hur många procent som finns kvar som standard, Chrome som ny standardwebbläsare och inbyggd FM-sändare i mjukvaran. Vissa efterlyste en funktion som låter appar skapa backups så att man kan installera dem på en ny mobil och fortsätta där man slutade. Detta går redan idag, men kräver att apparna aktivt utnyttjar möjligheten.

Sist men inte minst ville vissa ha stöd för användarprofiler, split-screen på surfplattor och möjligheten att använda tablets som en andra skärm. Det kom in åtskilligt med fler förslag, men dessa var några av de vanligaste och mest populära. Nu återstår att se vad Google kommer bjuda på nästa gång och om några av önskningarna uppfylls.