Super AMOLED jämförs med Super AMOLED Plus på subpixelnivå

Postat:
11:58 - 2011-05-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
46

Super AMOLED jämförs med Super AMOLED Plus på subpixelnivå

Precis som i datorvärlden är skärmen en viktig komponent i en mobil – det är ju trots allt den man tittar på hela tiden och via vilken all interaktion sker. Olika skärmtekniker har fått egna tjusiga marknadsföringsnamn, som Super LCD, Super AMOLED och nu senast Super AMOLED Plus. Den mest kända enheten med SAMOLED -skärm är naturligtvis Samsung Galaxy S, och den sydkoreanska tillverkaren har utrustat uppföljaren Galaxy S2 med en Super AMOLED Plus-skärm. Men vilka förbättringar för det där pluset egentligen med sig?

Både Engadget Spanien och PhoneArena har jämfört SAMOLED med SAMOLED+, och dragit slutsatsen att den senare precis som Samsung hävdar är bättre, men dock inte med särskilt stora marginaler. Super AMOLED Plus har ett nytt pixelarrangemang som Samsung kallar Real-Stripe (RGB), till skillnad mot PenTile RGBG-layouten som SAMOLED på Galaxy S har. På grund av skärmens PenTile-matris har Galaxy S egentligen 392×653 pixlar, istället för påstådda 480×800 pixlar – vilket Samsung nu åtgärdat genom att istället använda sig utav en vanlig RGB-stripematris i Galaxy S2.

I bilden nedan visas först Super AMOLED Plus och sedan SAMOLED på subpixelnivå, och man ser då att den äldre tekniken visar längre gröna subpixlar, medan de blåa och röda är kortare och tjockare. På SAMOLED+ visas emellertid de olika subpixlarna i samma mängd och storlek, och de ligger även tätare – vilket resulterar i fler antal subpixlar.

PenTile-matrisen använder gröna subpixlar som bas, för det mänskliga ögat är mer känsligt för den färgen i gälla, högupplösta bilder, och tekniken alternerar sedan det gröna med rött och blått, något som kallas för ett RG-BG-arrangemang. En vanlig matris, som i Super AMOLED Plus, använder sig å andra sidan utav en RGB-RGB-layout, vilket resulterar i 50 % fler subpixlar per punkt. Om man klickar på bilden i början av artikeln, kan man se att texten på Samsung Galaxy S2 är mindre kornig och mer skarp än den på Galaxy S med PenTile-layoten.

Hur viktig tycker ni skärmen är på en mobil, och spelar den stor roll i valet av ny telefon? Om ni fick välja fritt, vilken typ av skärm skulle ni då föredra?

Tipstack till Droidy! Genom Android and Me och Engadget

Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S på Prisjakt just nu: