Surfplattor – en onödig lyxvara eller nya generationens bärbara datorer? [Undersökning]

Postat:
15:08 - 2011-07-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
85

Surfplattor - onödig lyxvara eller nya generationens bärbara datorer? [Undersökning]
Även om Apple i sin marknadsföring vill få gemene man att tro att de uppfann surfplattan, stämmer naturligtvis inte riktigt detta. Historien om tablets började egentligen redan 1888 då amerikanske ingenjören Elisha Gray erhöll patent för en elektronisk enhet som kunde fånga handstil med hjälp av stylus. På 50-talet visade sedan Tom Diamond upp en tablet med tillhörande penna vilken kunde användas till att mata in text i realtid.

En "Microsoft Tablet PC"Under 80-talet dök det upp ett antal enheter som man kommunicerade med via handstil istället för med mus och tangentbord. Den första tabletliknande datorn som släpptes till allmänheten kom dock först 1989 i och med GRiDPad, vilken hade MS-DOS som operativsystem. På 90-talet lades grunden till dagens moderna surfplattor och 2002 kom ”Microsoft Tablet PC” – bärbara datorer utan fysiska tangentbord och med stora pekskärmar. De körde Windows XP Tablet PC Edition.

År 2006 lanserades en annan milstolpe i surfplattornas historia: Samsung Q1. Det var en extremt portabel dator (”Ultra-Mobile PC”) med 7-tums pekskärm med WVGA-upplösning, 40GB hårddisk, 512MB RAM och en Intel Celeron M ULV-processor med klockfrekvens på 900MHz. Tre år senare släppte Asus en enhet med det klatschiga namnet EEE PC T91MT vilken hade utrustats med 8.9-tumsskärm med stöd för multitouch.

Men det var först när Apple gav ut iPad förra våren som allmänheten fick upp ögonen för tablets. De tog som flera gånger tidigare en befintlig typ av enhet och gjorde den smidigare, lättare, snyggare, mer användarvänlig och i flera fall även bättre än konkurrenterna. Apples surfplatta fick som bekant en enorm genomslagskraft, särskilt i USA. Andra större tillverkare var inte sena att haka på trenden: Samsung gav ut Galaxy Tab i höstas och i år har vi bland annat sett surfplattorna Motorola Xoom, Acer Iconia Tab, Asus Eee Pad Transformer och Samsung Galaxy Tab 10.1. Tablets har blivit populära och alla tillverkare tycks vilja ha en del av kakan.

Samtidigt är det många som inte ser syftet med surfplattor. Belackarna anser att de är alltför lika mobiler, men mindre mångsidiga, och att de saknar kraften en bättre netbook har. Med netbooks kan man använda en typ av programvara tablets ännu saknar – inte minst avancerade ljud-, bild-, ord- och videobehandlingsprogram. Man får dessutom fortfarande mer hårdvara för pengarna och många värdesätter fysiska tangentbord. De som ställer sig frågande till surfplattor som elektronikkategori ser helt enkelt ofta tablets som en onödig lyxvara.

Å andra sidan anser kanske minst lika många att surfplattor, ibland kallade för ”anti-PCs”, är den nya generationens bärbara datorer. Vissa tycker att tablets är oumbärliga och mångsidiga verktyg och går ogärna hemifrån utan surfplattan i väskan. Eftersom surfplattor har en polariserande effekt kan det vara intressent att se åt vilket håll majoriteten lutar: fyller surfplattor ett tomrum eller är de onödiga leksaker?

Därför får Swedroids läsare gärna lämna sin synpunkt i undersökningen nedan. Svaret kan naturligtvis motiveras med ett litet inlägg i kommentarsfältet – ordet är som vanligt fritt!

Vad anser du om surfplattor?

  • Roliga och intressanta, men de behöver få växa till sig mer (26%, 620 röster)
  • Trevliga leksaker, men jag har själv ingen användning av en surfplatta (25%, 604 röster)
  • Ett användbart och mångsidigt verktyg som kan komplettera mobiler (23%, 536 röster)
  • Nya generationens bärbara datorer, ersätter netbooks och mycket annat (16%, 377 röster)
  • En onödig lyxvara, jag ser inte poängen med tablets (10%, 236 röster)

Antal som röstat: 2 373

Loading ... Loading ...

Genom Wikipedia: 1, 2

Lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1 (16GB/WiFi) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola Xoom 32GB (3G) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Asus Transformer 32GB på Prisjakt just nu: