Recension:Svensk ordlista på Android Market [Uppdaterad]

Postat:
19:24 - 2009-05-31
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
71

Swedish Keyboard + Swedish Dictionary Avsaknaden av en svensk ordlista och ett svenskt tangentbord har varit lite av en dealbreaker för många som vill importera en Magic (eller vilken Androidlur som helst, egentligen). Visst kan man skriva ÅÄÖ även utan ett specifikt svenskt tangentbord, men det är lite småbesvärligt, och så har det heller inte funnits någon svensk ordlista som kan rättstava och ge förslag på ord i takt med att du skriver.

En norrman vid namn Trygve Aaberge lade för några veckor sedan ut ”Scandinavian Keyboard” på Android Market, ett On Screen-tangentbord med layout för norska, svenska och danska. Detta fungerade ypperligt väl rent funktionellt, men avsaknaden av en svensk ordlista knuten till tangentbordet betydde att textinmatning på svenska fortfarande var lite av en plåga.

Sedan igår är inte detta ett problem längre.

Vår vän Trygve lade sent igår kväll upp en svensk ordlista som komplement till sitt ”Scandinavian Keyboard”, vilken vi naturligtvis testade omedelbart. Resultatet? Strålande! Såvida man inte prompt vill att operativsystemet skall rulla på svenska (menyer, statusmeddelanden etc) så finns det längre ingen större anledning att vänta på en svensk Android-ROM. Utrymme för förbättringar finns naturligtvis, i form av en ordlista som kan uppdateras med fler ord och kanske även fraser, men på det stora hela fungerar det anmärkningsvärt väl.

En trevlig finess i ”Scandinavian Keyboard” är att man snabbt och enkelt kan växla mellan de olika tangentbordslayouterna genom att hålla inne knappen [?123] på On Screen-tagentbordet, vilket är trevligt då man som jag skriver en hel del både på svenska och på engelska.

Swedish Keyboard - Settings När ni har installerat ”Scandinavian Keyboard” från Android Market så måste ni ”aktivera” det innan det fungerar. Detta gör ni genom att trycka ”Menu”-knappen, sedan väljer ni Settings -> Locale & text -> bocka för Scandinavian keyboard. Sedan går ni in på Scandinavian keyboard settings -> Keyboard layout och ställer in svenska. Övriga inställningar under Scandinavian keyboard settings ställer ni in efter tycke och smak. Om ni fortfarande får upp defaulttangentbordet efter detta så tryck och håll inne knappen ”?123”. Ett fönster hoppar upp efter en sekund eller två, och i detta fönster väljer ni ”Input Method” och sedan ”Scandinavian keyboard”.

That’s it. Nu har ni ett fullt fungerande svenskt tangentbord och en bra ordlista (som jag gissar och hoppas att Trygve kommer hålla uppdaterad).

Uppdatering 2009-06-12: För närvarande fungerar inte Scandinavian Keyboard på Magic-lurar som är köpta via Tre (och Komplett) i Sverige. Orsaken till detta är att dessa telefoner inte levereras med Googles original-Android, utan med en HTC-modifierad version av Android, vilken inte är kompatibel med detta tangentbord.

Förhoppningsvis dyker det upp en lösning snart, men i skrivande stund får ägare av svenskköpta Magic ironiskt nog klara sig utan svenskt tangentbord. Vi kommer naturligtvis bevaka detta ämne och rapportera så fort vi får nys om en lösning.
 

Uppdatering 2009-06-17: Nu fungerar det! Version 1.3.0 av Scandinavian Keyboard är nu kompatibelt även med den nordiska Magicen (köpt via Tre, Komplett, InWarehouse).
 

Betyg: Betyg 4/5
 

Scandinavian Keyboard (via Android Market-spegeln Cyrket)

Swedish Dictionary (via Cyrket)